26 Οκτ 2011

Κοτόπουλο με πιπεριές και ελιές







Υλικά:


1 1/5 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
8 πιπεριές (4 πράσινες, 2 πορτοκαλί, 2 κίτρινες)
250 γραμμ. ελιές Καλαμών με το κουκούτσι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε 8 κομμάτια
½ ποτήρι κρασί
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Κοφτό μακαρονάκι με ντομάτα και πράσινες πιπεριές


Υλικά 4-6 μερίδες :

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
8 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
1 κουταλιά τριμμένο κρεμμύδι
3-4 πιπεριές πράσινες γλυκές ψιλοκομμένες
1 κουτί τοματοχυμός
ελάχιστο νερό (1 ποτηράκι κρασιού)
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι (ή 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
και 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα)
αλάτι και πιπέρι,
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κύβος ζωμός βοδινού

Ντίπ απο αντζούγιες πράσινες ελιές και πιπεριές


Υλικά (6 μερίδες) :
1 φλιτζ. ξινή κρέμα ή κρέμα γάλακτος με λεμόνι ή τυρί κρέμας με λεμόνι
1/2 φλιτζ. ελιές πράσινες γεμιστές με κάπαρη
1/2 φλιτζ. πράσινες πιπεριές τουρσί
1,5 κουταλάκι πάστα αντσούγας
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
νιφάδες πιπεριού ή λίγο πιπέρι καγιέν κατά τη γεύση
Εκτέλεση:
Λιώνουμε στο μπλέντερ όλα μαζί τα συστατικά και τα παγώνουμε. 

Πηγή: yumyum.gr

23 Οκτ 2011

10 πιπεριές από την πιο ήπια στην πιο δυνατή!








Οι πιπεριές, ανάλογα με την ποσότητα της καψαϊκίνης που περιέχουν, μπορεί να κυμαίνονται από γλυκές έως πολύ πικάντικες. Η ουσία αυτή, που δίνει το κάψιμο στην πιπεριά, είναι και ευεργετική για τον οργανισμό, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, που μειώνουν την χοληστερίνη και βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων. Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζουμε 10 πιπεριές, από την πιο ήπια στο καψιμο έως την πιο δυνατή με βάση την κλίμακα Scoville.

 
Κλίμακα "θερμότητας" Scoville
Η καψαϊκίνη είναι το κύριο καψαϊκινοειδές της κόκκινης πιπεριάς. Μαζί με τη διϋδροκαψαϊκίνη, έχουν σχεδόν δυό φορές πιο καυτερή γεύση, σε σχέση και με τις άλλες καψαϊκινοειδείς ουσίες που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στις κόκκινες πιπεριές. Η χρήση των κόκκινων πιπεριών (τσίλι) στη διατροφή των Ινδών και άλλων ασιατικών και λατινοαμερικανικών λαών είναι αρκετά εκτεταμένη, γιατί προσδίδει πικάντικη "καυτερή" γεύση στο φαγητό. Ο βαθμός "θερμότητας" (heat unit, H.U.) που παράγεται από τα διάφορα είδη φαγητών που έχουν μαγειρευτεί με σκόνη από κόκκινη πιπεριά μετριέται με την κλίμακα Scoville.

Φακές σαλάτα με σπανάκι και πιπεριές



Υλικά:

·         250 γρ. βρασμένες φακές
·         2 πιπεριές (κίτρινη-πράσινη)
·         ½ κ. Σπανάκι                                             
·         ½ ματσάκι μαϊντανό
·         5 καρότα
·         ½ ρίζα σέλερι
·         2 κουτ. γλ. πετιμέζι
·         20 σταφίδες
·         Ξίδι βαλσάμικο
·         Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και τα ανακατεύεις με τις βρασμένες φακές. Ρίχνεις λαδάκι και ξυδάκι! Γλυκαίνεις την σαλάτα με λίγο πετιμέζι και σταφίδες. Και είναι έτοιμη!

Πηγή:

 Ευτύχης Μπλέτσας

Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία


-Τα λάχανα δεν τα τρώνε οι ψύλλοι αν όταν φυτέψουμε μαζί τους και ρόβι.
-Ιδίως το ρόβι είναι κατάλληλο για τα ρεπάνια και τα γογγύλια.
-Προτιμότερο είναι να φυτέψουμε ζούματο (άγρια ρόκα) μαζί με τα λάχανα και ιδίως με τα κραμπολάχανα, γιατί τα κραμπολάχανα πειράζονται περισσότερο από τους ψύλλους.
-Αν θέλουμε να μην πειράζονται τα λάχανα ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε.

Οικολογικά εντομοκτόνα για καταπολέμηση έλεγχο εντόμων και φυτοπροστασία



Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό. Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

18 Οκτ 2011

Καλοκαιρινές πιπεριές με γέμιση τυριών

Υλικά: 1. 3 κόκκινες πιπεριές 2. 3 πορτοκαλί πιπεριές 3. 3 κίτρινες πιπεριές 4. 200 γραμμ. φέτα 5. 100 γραμμ. έμενταλ 6. 100 γραμμ. γκούντα 7. 1 κονσέρβα μανιτάρια 8. 2-3 αβγά 9. ελαιόλαδο 10. πιπέρι, βασιλικό, θυμάρι Εκτέλεση: 1. Ζεματίζουμε τις πιπεριές σε βραστό νερό ώστε να μαλακώσουν (περίπου 5-10 λεπτά). 2. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο λάδι και τα αφήνουμε μέχρι να πιουν τα υγρά. 3. Σε ένα δοχείο αναμειγνύουμε τα τυριά τριμμένα και προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το

Πιπερίες τουρσί

Υλικά: Πιπεριές όσες θέλετε λάδι, ξύδι, αλάτι Εκτέλεση: Παίρνουμε μικρές πιπεριές. Τις πλένουμε καλά και τις τρυπάμε σε τρία μέρη με μαχαιράκι. Τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και τις σκεπάζουμε με ξύδι στο οποίο έχουμε διαλύσει αλάτι. Όταν πιούν όσο ξύδι θέλουν για να μην είναι ακάλυπτες συμπληρώνουμε με λάδι. Μετά από 20 μέρες είναι έτοιμες.











 Πηγή: .e-syntages.gr

Δίαιτα χωρίς κρέας με βάση την πιπεριά


Για γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς όμως να στερηθείτε τις γευστικές απολαύσεις γνωρίστε τα μυστικά και τις ποικιλίες της πιπεριάς και ακολουθήστε εύκολες συνταγές ελαφριάς, αλλά γευστικής κουζίνας, αποφεύγοντας για λίγο το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο, που ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης και ευθύνεται για πολλές καρδιοαγγειακές παθήσεις. Αν ήταν γυναίκα θα ήταν ... εκρηκτική, στη χειρότερη περίπτωση, απλώς νόστιμη! Καυτερή ή γλυκιά, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη ή πορτοκαλί, μακρόστενη, στρογγυλή, hot ήmild, σε σπόρους, σε σκόνη, σε κομματάκια ή στο λάδι, η πιπεριά υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, χρώματα και γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Οι Ιταλοί γείτονές μας τη χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά από τα καθημερινά τους πιάτα, ενώ με μεγάλη συχνότητα τη συναντάμε και στις ασιατικές συνταγές.


 Πηγή:

http://www.beautysecrets.gr/omorfia/diatrofi/diaites/diaitapiperia/index.html

17 Οκτ 2011

H αξία της πιπεριάς

Οι πιπεριές με επιστημονική ονομασία Capsicum annum είναι η μέλη της οικογένειας των στρύχνων (solanaceae) στην οποία ανήκουν και η πατάτα , η τομάτα, και η μελιτζάνα. Οι πιπεριές αποτελούν πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης B6 . Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών , χαλκού, βιταμίνης Κ, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγγανίου.Περιέχουν επίσης β- καροτένιο και άλλα καροτενοειδή . Η σύστασή τους διαφοροποιείται ανάλογα με το χρώμα πιπεριάς. 100 γρ . ωμής πράσινης πιπεριάς καλύπτουν το 89% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, 17% σε βιταμίνη Κ , μαγγάνιο και θειαμίνη , ενώ το 2-3% στις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος B,C , Β2, Β3 , φυλλικό οξύ, την βιταμίνη Α, την Ε και το κάλιο. Η ίδια ποσότητα κόκκινης πιπεριάς καλύπτει παραπάνω από το διπλάσιο τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C. Το ίδιο και η κίτρινη πιπεριά. Όμως , ανεξάρτητα από το χρώμα τους οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και καροτένιο. Και τα δύο αυτά συστατικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά , δρώντας προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρθρώσεις , στα νεύρα, στους οφθαλμούς και στις αρτηρίες. Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β- καροτένιο, και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστείνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγμα και

Γαλεός με πιπεριές

Υλικά: • 1 Γαλεός (κατεψυγμένος) • 3 πιπεριές χρωματιστές • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια • 1-2 σκελίδες σκόρδο • Αλάτι • Πιπέρι • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί Εκτέλεση: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το γαλέο. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε με ελάχιστο νερό τις πιπεριές και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Αφού βράσουν καλά, ρίχνουμε μέσα το γαλέο και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το φαγητό σε ένα ταψί. Το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο για 20 λεπτά.


 Πηγή:supa.gr

Πέρκα με πολύχρωμες πιπεριές

Υλικά:
• 1 κιλό πέρκα κατεψυγμένη • 3/4 κούπας λάδι • 1 1/2 κιλό πιπεριές πολύχρωμες, σε κομμάτια • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κομματάκια • 2 κουταλιές ξύδι • 1 κουταλάκι ζάχαρη • 2 φύλλα δάφνης • 8 κόκκους μπαχάρι • 1 κούπα χυμό ντομάτας (προαιρετικά) • αλάτι • φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές να μαραθούν ελαφρά. Προσθέστε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη δάφνη και το μπαχάρι και κουνήστε κυκλικά την κατσαρόλα. Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα σ' ένα πυράντοχο σκεύος. Αλατοπιπερώστε την πέρκα και τοποθετήστε την επάνω από τα λαχανικά. Περιχύστε με το χυμό ντομάτας, αν χρησιμοποιήσετε, και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45' ή ώσπου να μαλακώσουν το ψάρι και τα λαχανικά και το φαγητό να μείνει σχεδόν με το λάδι του.



 Πηγή: lateam.gr

Τηγανιά με Πιπεριές και Φέτα

Υλικά: για 4 άτομα 1. ½ κ. χοιρινό (λαιμός) 2. 1 μεγάλο κρεμμύδι 3. 2 πιπεριές 4. 1 σκόρδο 5. 200 γρ. σκληρή φέτα 6. 1 κλων. δενδρολίβανο 7. 1 κλων. φρέσκο θυμάρι 8. ¼ φλυτζ. κρασί κόκκινο 9. αλάτι, πιπέρι 10. ελαιόλαδο Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Μόλις ξανθύνουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά θα χρειαστεί περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα τη κουζίνα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη σκληρή φέτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.


 Πηγή: thefoodproject.gr

Πάπια με πιπεριές και σταφίδες

Υλικά: Για 4 άτομα Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου Βασικά συστατικά πάπια | πιπεριά | σταφίδα 4 φιλετάκια πάπιας 4 πράσινες και κόκκινες πιπεριές 100 γρ. σταφίδες ξανθές 250 ml xυμό ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα αλάτι πιπέρι ½ κουτ. γλυκού κανέλλα ελαιόλαδο 2 κούπες ρύζι μπασμάτι ½ κούπα ρύζι νυχάκι ½ κούπα με άνηθο ½ κούπα δυόσμο ½ κούπα μαϊντανό Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι basmati και το νυχάκι ξεχωριστά και τα φυλάμε για μετά. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα φιλέτα πάπιας για δύο λεπτά και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε τα φιλέτα και τα κρατάμε. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπεριές. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγη κανέλα. Αφού ζεσταθούν, προσθέτουμε τα ρύζια. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα πάπιας και τα ξαναρίχνουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε τις σταφίδες και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να ψηθεί για 3-4 λεπτά. Τότε ρίχνουμε τη μισή ποσότητα φρεσκοκομμένων μυρωδικών, μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και λίγες ακόμα σταφίδες.



 Πηγή:http://www.toarkoudi.gr/Recipes/2009-03/Duck+with+peppers+and+raisins/fullstory.php?id=34159

Νόστιμο κοτόπουλο με πιπεριές και κρασί

Υλικά:
6 πράσινες πιπεριές Για τη γέμιση: 2 φλ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολύ ψιλοκομμένα ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες 4 λουκάνικα χωριάτικα 1/2 φλ. κρασί λευκό 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κουτ. σ. δυόσμος ψιλ/μένος ή 1 κ. γλ. ξερός 3 κουτ. σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 1 κ. γλ. ρίγανη ξερή ,3 κ.σ. λάδι + 1/2 φλ. για το ταψί Για τη σάλτσα: 4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό 1 φλ. τσ. γάλα πλήρες Εκτέλεση: • Πλένουμε τις πιπεριές, ανοίγουμε ένα καπάκι όπως κάνουμε για τα γεμιστά και αδειάζουμε από το εσωτερικό τους τα σπόρια. • Για τη γέμιση, χαράζουμε το λουκάνικο κάθετα και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. • Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια και τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3 - 4 λεπτά. • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μαϊντανό,το δυόσμο, την ντομάτα, τη ρίγανη. • Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τις πιπεριές. • Βάζουμε τις γεμιστές πιπεριές σε ένα πυρέξ την μία δίπλα στην άλλη, περιχύνουμε με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι νερό. • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα



 Πηγή:http://www.sintagespareas.gr/sintages/nostimo-kotopoulo-me-piperies-kai-krasi.html

Πράσινες πιπεριές γεμιστές με λουκάνικα και σάλτσα

Υλικά: 6 πράσινες πιπεριές Για τη γέμιση: 2 φλ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολύ ψιλοκομμένα ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες 4 λουκάνικα χωριάτικα 1/2 φλ. κρασί λευκό 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κουτ. σ. δυόσμος ψιλ/μένος ή 1 κ. γλ. ξερός 3 κουτ. σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 1 κ. γλ. ρίγανη ξερή ,3 κ.σ. λάδι + 1/2 φλ. για το ταψί Για τη σάλτσα: 4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό 1 φλ. τσ. γάλα πλήρες Εκτέλεση: • Πλένουμε τις πιπεριές, ανοίγουμε ένα καπάκι όπως κάνουμε για τα γεμιστά και αδειάζουμε από το εσωτερικό τους τα σπόρια. • Για τη γέμιση, χαράζουμε το λουκάνικο κάθετα και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. • Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια και τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3 - 4 λεπτά. • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μαϊντανό,το δυόσμο, την ντομάτα, τη ρίγανη. • Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τις πιπεριές. • Βάζουμε τις γεμιστές πιπεριές σε ένα πυρέξ την μία δίπλα στην άλλη, περιχύνουμε με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι νερό. • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα το ταψί, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.Τα τελευταία 10' αφαιρούμε το χαρτί για να πάρουν χρώμα τα γεμιστά. • Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι με το γάλα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 5 - 6 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο. • Μόλις βγουν οι πιπεριές από το φούρνο όπως είναι ζεστές, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.



 Πηγή:http://www.sintagespareas.gr/sintages/prasines-piperies-gemistes-me-loukaniko-kai-saltsa.html

Με το γάντι

Όταν πιάνουμε καυτερές πιπεριές φρέσκες ή ξερές είναι καλό να φοράμε γάντια γιατί διαφορετικά οι καυτερές ουσίες παραμένουν στα χέρια και αν ακουμπήσουμε τα μάτια μας ή το στόμα μας το τσούξιμο είναι αναπόφευκτo.

Καλλιέργεια πιπεριάς αναλυτικά


Πότε σπέρνουμε πιπεριές
Απευθείας στον κήπο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς απευθείας στον κήπο τον Απρίλιο και Ιούνιο.
Σε σπορείο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς σε σπορείο, 6-8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει από τον Μάρτιο και μετά.
Με έτοιμα σπορόφυτα: Μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα πιπεριάς Απρίλιο και Μάιο.

Ξεκινώντας τις πιπεριές από σπόρους σε σπορείο
Μπορείτε να ξεκινήσετε τις πιπεριές, σπέρνοντας τους σπόρους σε σπορείο, 6 με 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρχές με μέσα Μαρτίου.
Το βάθος σποράς είναι περίπου 0,5 με 1 εκατοστό.

Εσωτερικό θερμοκηπίου με φυτά πιπεριές γεμιστές


14 Οκτ 2011

Κόκκινη σάλτσα με πιπεριές και μανιτάρια


½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
¼ φλιτζανιού πιπεριές διάφορων χρωμάτων κομμένες σε λωρίδες
¼ φλιτζανιού μανιτάρια ψιλοκομμένα (φρέσκα ή κονσέρβας)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
¼ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Ξιφίας με πιπεριές και μανιτάρια











Υλικά: 2 φέτες ξιφία, 1 κουτ. σούπας λάδι, 100 γρ. μανιτάρια, 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 πορτοκαλί και 1 κόκκινη πιπεριά, 1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο μπούκοβο.
Εκτέλεση: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Τοποθετήστε τον ξιφία πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, περιχύστε με το σοταρισμένο μείγμα και τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε τα χαρτιά και ψήστε για 50'.

Πιλάφι με πιπεριές κολοκυθάκια και αμύγδαλα









Υλικά:
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
2 μικρά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
2 κολοκυθάκια, πλυμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από κοτσάνια και σπόρια, κομμένη σε κυβάκια
1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι να μαυρίσουν
1/3 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:

Πιπεριές γεμιστές με άσπρα τυριά







Υλικά για 4-6 άτομα
l 4 πιπεριές πράσινες l 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο) κομμένες σε κυβάκια l 4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα l 100 γραμμ. φέτα χοντροτριμμένη l 200 γραμμ. μανούρι χοντροτριμμένο l αλάτι, πιπέρι l λίγο ελαιόλαδο l λίγο ταμπάσκο l λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα l λίγη πάπρικα γλυκιά

1. Φροντίζετε να αγοράσετε πράσινες πιπεριές μέτριου μεγέθους και όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφες. Τις πλένετε καλά, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους τους.

Ριζότο με πιπεριές


Βάζετε σε κατσαρόλα:
·         3 κουταλάκια του γλυκού φυτίνη
·         1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·         1/2 πιπεριά κίτρινη
·         1/2 κόκκινη

Ρύζι με πολύχρωμες πιπεριές και Soy sauce



Υλικά:
·         2 ποτήρια ρύζι
·         8 κουταλιές της σούπας soy sauce
·         4 πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε κυβάκια
·         1 κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
·         1 κονσέρβα σιταροπούλα
·         2 κουταλιές βούτυρο
·         ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των λαχανικών
·         αλάτι
Εκτέλεση: 

Πίτα με πιπεριές Φλωρίνης


Συστατικά συνταγής                       
·         1 ½ κιλό πιπεριές Φλωρίνης
·         200 γρ. φέτα
·         2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
·         1 φλυτζάνι μαϊντανός
·         1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
·         ½ φλυτζάνι λάδι
·         Αλάτι

Κοτόπουλο βρασμένο σε μπύρα με πιπεριές


Υλικά:
700γρ φιλετάκια από μπούτι ή στήθος κοτόπουλου.
500 ml μπύρα
3 πιπεριές - πράσινη/κόκκινη/κίτρινη
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 μικρό κρεμμύδι ξηρό
κόρν φλάουρ
1/4 κουταλάκι κύμινο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Κέρατα πιπεριές με ντομάτα και φέτα


Υλικά:
8-10 πιπεριες κερατα
3 σχετικά ώριμες μέτριες ντομάτες
1 κ.γλ. ζάχαρη μαύρη
3/4 νεροπότηρου ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
πιπερι μαυρο

Σουφλέ εύκολο




Υλικά:
καλαμπόκι κονσέρβα
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
τυρί
1 ποτήρι γάλα ψωμί του τοστ

Σαλάτα με μελιτζάνες και πιπεριές


Υλικά:

μελιτζάνες φλάσκες
πιπεριές πράσινες (όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά)
ελαιόλαδο
σκόρδο κοπανισμένο
λεμόνι (ή εναλλακτικά ξίδι)

Εκτέλεση:

Σαλάτα με κριθαράκι τυρί φέτα και μανιτάρια


Υλικά:

½ κιλό κριθαράκι
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ντομάτες μέτριες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε κυβάκια
1 πιπερίτσα καφτερή ψιλοκομμένη

Ρατατούιγ Ναπολιταίν


Υλικά για 4 άτομα:

100 γραμ. κρεμμύδια, ψιλές φέτες
3 μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
400 γραμ. ντομάτες ξεφλ/νες
200 γραμ. καρδιές αγκινάρας
4 πράσινες πιπεριές

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές



Θα χρειαστούμε 4-5 πιπεριές Φλωρίνης τις οποίες πλένουμε, καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα "καπάκια" τους και τις ψήνουμε μέσα σε κατσαρόλα μαζί με τα "καπάκια" τους με ελάχιστο νερό (1 φλυτζανάκι) και κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν και να φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ξεφλουδάνε χωρίς όμως να γίνουν και εντελώς λιώμα.
 Κατόπιν φτιάχνουμε ένα μείγμα από τυρί φέτα και κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (γενικώς αποφύγετε τα γλυκά τυριά όπως το γκούντα γιατί δεν ταιριάζουν πολύ), μια κολίνα σκόρδο μεγάλη και
ψιλοκομμένη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πάπρικα ανάλογα με τα γούστα σας, λίγο μαϊντανό

Πατατοσαλάτα


Υλικά:

·         4-5 μεγάλες πατάτες βρασμένες
·         2 πιπεριές Φλωρίνης
·         1 κούπα καλαμπόκι
·         2 φρέσκα κρεμμυδάκια
·         1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
·         1 λεμόνι
·         4-5 κ.σ. μουστάρδα
·         1/2 κ.γ. αλάτι

Ομελέτα φούρνου



Υλικά:

Λίγα αυγά ή όσα θέλετε
Πατάτες
Διάφορα τυριά τριμμένα
Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
Πιπεριές
Μανιτάρια ντομάτες κομμένες σε φέτες
Μπέικον
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Μπριάμ



Υλικά: (για 4 άτομα)

4 μακρόστενες μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
2 μακρόστενες πράσινες πιπεριές
3 μέτριες πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
½ κουτί συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά.
Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί όλα τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 10 λεπτά στους 180C.
Στίβουμε τις ντομάτες με ένα σουρωτήρι. Περιχύνουμε τα υλικά με το ζουμί από τις ντομάτες, με το λάδι, 1 φλιτζάνι νερό και τον έτοιμο ντοματοχυμό (μπορείτε να ρίξετε λιγότερο στην αρχή και συμπληρώνετε στη διάρκεια του μαγειρέματος, ανάλογα πόσο κόκκινο το θέλετε).
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μαϊντανό, λίγο ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, για μία με μιάμιση ώρα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα μήπς το φαγητό έχει "στεγνώσει" (δεν έχει πολύ ζουμί) και συμπληρώνουμε με λίγο νερό.
Στο τέλος το "χτυπάμε" λίγο στο γριλ (βάζουμε το ταψί στην πιο ψηλή θέση και το φούρνο στο γκριλ).

Σημείωση:

Αν θέλουμε να αποφύγουμε να προσθέσουμε νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Επίσης, αν θέλουμε το φαγητό να γίνει κάπως ξεροψημένο, το "χτυπάμε" για 10 λεπτά στο γριλ (βάζουμε το ταψί στην πιο ψηλή θέση και το φούρνο στο γκριλ)







Πηγή:

http://greekcook.gr/syntages/mpriam

Ευχαριστώ θερμά το team του greekcook.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Μεσογειακές πέννες



Υλικά:

1 πακέτο πένες ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό σας αρέσει
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κονσέρβες ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
5 φέτες ζαμπόν
4 πιπεριές (1 κόκκινη, 2 πράσινες, 1 κίτρινη)
10 ελιές καλαμών
1 μεγάλο κρεμμύδι
6-10 φέτες λεπτές μοτσαρέλα
αλάτι
κόκκινο και μαύρο πιπέρι

Μακαρόνια με χορταρικά


Υλικά:

λάχανο ψιλοκομμένο
πιπεριές ψιλοκομμένες
σπανάκι ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
μαιντανό ψιλοκομμένο
ρόκα ψιλοκομμένη
μαρούλι ψιλοκομμένο
μακαρόνια
αλάτι
βούτυρο

Κρέας με πιπεριές και μανιτάρια


Υλικά:

1 κιλό χοιρινό ή μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 πορτοκάλια
2 μήλα
2 κρεμμύδια
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα
2 κόκκινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε (βλ. γλωσσάρι σοτάρω) το κρέας σε λίγο λάδι. Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμυδι και το προσθέτουμε στο κρέας.
Αλέθουμε τα μήλα σε ένα μπλέντερ και τους προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια.
Σβήνουμε (βλ. γλωσσάρι σβήνω) το κρέας με το κρασί και προσθέτουμε το μείγμα του πορτοκαλιού με το μήλο, τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστούνια (ζυλιέν), και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα προς το τέλος. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και είναι έτοιμο...
Σερβίρουμε με ρύζι ή με πατάτες.








Πηγή:

http://greekcook.gr/syntages/kreas_me_piperies_kai_manitaria

Ευχαριστώ θερμά το team του greekcook.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Κοτόπουλο Νορβηγικό








Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια (ζητήστε απο το χασάπη σας να σας το κόψει)
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος ή (για πιο ελαφριά γεύση) 1 κρασοπότηρο γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα DIJON
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κρίκους
1 καρότο κομμένο σε κύβους (προαιρετικό)
ελάχιστο λάδι για το σκεύος

Κοτόπιτα ρολό


Υλικά:

1/2 φύλλο κρούστας
στήθος κοτόπουλο (βρασμένο)
15 φέτες ζαμπόν
15 φέτες γκούντα
2 πιπεριές (κόκκινες)
2 πιπεριές (πράσινες)
αλάτι
πιπέρι

Κρατήστε σπόρους για την επόμενη χρονιά




Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όποιος καλλιεργούσε φυτά έπρεπε να κρατήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά. Σήμερα έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε σπόρους, όταν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά και λουλούδια.
Οι γνώσεις γύρω από αυτήν τη δραστηριότητα και οι ποικιλίες του κάθε τόπου έχουν σχεδόν χαθεί. Αν θέλουμε όμως να παράγουμε πάλι σπόρο από λαχανικά που μάς άρεσαν και δεν υπάρχουν στο εμπόριο, χρειάζεται να ξέρουμε μερικά πράγματα.
Οι σπόροι προέρχονται από τον συνδυασμό δύο γονέων - η αρσενική γύρη μεταφέρεται στο θηλυκό ύπερο του άνθους. Όπως και στον άνθρωπο, το αποτέλεσμα (δηλαδή το φυτό της επόμενης γενιάς) κουβαλάει στοιχεία και των δύο γονέων. Επομένως, όταν κρατάμε σπόρο από ένα λαχανικό και θέλουμε να βγει το ίδιο φυτό από το σπόρο, πρέπει να φροντίζουμε οι "γονείς" να προέρχονται από φυτά της ίδιας ποικιλίας. 

Πιπεριά σαν χάπι βιταμίνης C



Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε ότι οι ιθαγενείς της Καραϊβικής χρησιμοποιούσαν έναν καυτερό καρπό στο φαγητό τους, είχε κάθε λόγο να πανηγυρίσει.
Ονόμασε το φυτό που βρήκε στον Νέο Κόσμο pimiento, όπως έλεγαν δηλαδή και το προερχόμενο από την Ινδία πιπέρι, κι έφερε τα πάνω κάτω στο εμπόριο των μπαχαρικών: μέχρι τότε το πανάκριβο πιπέρι ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων, αλλά οι καινούργιες καυτερές πιπεριές που ήταν φτηνές και εύκολες στην καλλιέργεια αποτελούσαν ένα καλό υποκατάστατο το οποίο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και οι φτωχοί.
Όπως όμως γράφει ο Alan Davidson στο «Oxford Companion to Food», ένα πράγμα τόσο απλό όσο η ονομασία ενός φυτού μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις – στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι ολλανδοί έμποροι του ινδικού πιπεριού που κίνησαν γη και ουρανό ώστε να