29 Ιουλ 2012

Πώς μπορώ να αποθηκεύω τις ντομάτες χωρίς να χάνουν από την γεύση τους;


Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα, γίνεται; δεν γίνεται. Και χωριάτικη χωρίς ντομάτες, γίνεται; ε δεν γίνεται.

Οι ντομάτες, αυτό το νόστιμο λαχανικό, αν και προέρχεται από τη Νότια Αμερική, σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και κάθε μέρα εκατομμύρια από εμάς το γευόμαστε, είτε στις σαλάτες μας, είτε στις σάλτσες μας ή στα σάντουιτς μας ή με ένα σωρό άλλους τρόπους.

Όμως αν και καθημερινά τις γευόμαστε, γνωρίζουμε πως μπορούμε να τις συντηρήσουμε ώστε να έχουμε το μέγιστο της γεύσης τους;

Η συντήρηση της ντομάτας έχει ένα μυστικό.  Επειδή είναι πλούσια σε λυκοπένιο, αν την
αποθηκεύσουμε σε ψυχρές συνθήκες - όπως τις συνθήκες που επικρατούν στο ψυγείο μας - θα την καταστήσει πικρή στην γεύση. Όμως, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνιστά για να έχουμε την καλύτερη γεύση από τις ντομάτες να τις αποθηκεύουμε, όσο μπορούμε, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ας δούμε μερικές ιδέες:

Ελέγξετε την ωριμότητα τους και πράξτε ανάλογα.
Οι περισσότερες ντομάτες που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης δεν είναι τελείως ώριμες. Η ωριμότητα της ντομάτας θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα την αποθηκεύσετε.

Μια ώριμη ντομάτα θα έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Οι ντομάτες που είναι ελαφρά πράσινες προς το ανοικτό κόκκινο, είναι ακόμα στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι υπερώριμες ντομάτες είναι αρκετά μαλακές με έντονο κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια τους ζαρώνει αν σύρετε τον αντίχειρα σας εξασκώντας λίγο πίεση.

Τι κάνουμε με τις ντομάτες στην διαδικασία ωρίμανσης;

Πράσινες ντομάτες μπορούν να τοποθετηθούν σε μια καφέ χάρτινη σακούλα με μια ώριμη μπανάνα και θα διατηρηθούν έτσι άνετα για μια ή δύο εβδομάδες. Ελέγχετε τις ντομάτες καθημερινά και αντικαταστήστε την μπανάνα αν χρειάζεται.
Τι κάνουμε με τις ώριμες ντομάτες;
Τοποθετήστε ώριμες ντομάτες σε μια χάρτινη σακούλα, με το σημείο που ήταν το κοτσάνι τους, προς τα πάνω. Κρατήστε την σακούλα σε ένα δωμάτιο με μέση υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες ντομάτες με αυτό τον τρόπο διατηρούν τη γεύση τους, την ποιότητα τους και παραμένουν αναλλοίωτες, πριν να καταναλωθούν, για δύο έως τρεις ημέρες.
Επίσης οι περισσότερες ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν σε ψυχρό χώρο ή στο συρτάρι του ψυγείου, για έως και τρεις ημέρες, χωρίς να χάνουν τη γεύση τους.

Αν θέλω να τις διατηρήσω πολύ καιρό τι κάνω;

Πάρτε υπερώριμες τομάτες τεμαχίστε τις σε μικρά κομμάτια ή πολτοποιήστε τις και στην συνέχεια αποθηκεύσετε τις, στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη διατηρούνται έως και οκτώ μήνες. 
Ωστόσο, οι κατεψυγμένες τομάτες μπορούν στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε σούπες και σάλτσες.

Άλλος τρόπος υπάρχει;

Αποξηράνετε τις ντομάτες, αφού τις κόψετε στην μέση και τις βάλετε σε ένα ταψί.
Τοποθετήστε το δίσκο με τις ντομάτες στο φούρνο και ρυθμίστε την θερμοκρασία του φούρνου στην χαμηλότερη θέση.
Ελέγχετε κάθε δύο ώρες την αποξήρανση και βγάλτε τις ντομάτες έξω, όταν θα έχουν φτάσει στην επιθυμητή ξηρότητα.
Τοποθετήστε τις «λιαστές» (αποξηραμένες) ντομάτες σας σε ένα βάζο και γεμίστε το με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τα βάζα σας στο ψυγείο και χρησιμοποιήσετε τις ντομάτες σε συνταγές που απαιτούν λιαστές ντομάτες.


Πηγή: www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου