9 Οκτ 2012

Αντίστροφα ο χρόνος για τα 0,42 ευρώ στα φ/β.


Σε αγώνα δρόμου για να «κλειδώσουν» την ταρίφα των 0,42 ευρώ θα πρέπει να αποδυθούν όσοι αγρότες-επενδυτές των φωτοβολταϊκών υπέγραψαν με το ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) συμβάσεις έως το καλοκαίρι του 2011 αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τα έργα τους. Πέρα από την κλεψύδρα του χρόνου που... αδειάζει επικίνδυνα, οι παραγωγοί που επιθυμούν να φέρουν εις πέρας τις επενδύσεις τους θα πρέπει να υπερκεράσουν και τα ουκ ολίγα προβλήματα ρευστότητας που επιδεινώθηκαν μετά τις εξελίξεις γύρω από την ATE Leasing. Δεδομένου ότι το 18μηνο το οποίο, σύμφωνα με το νόμο, έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για να υλοποιήσουν την εγκατάστασή τους Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους αοι επενδυτές θα πρέπει Αντίθετα, με τη διαδεδομένη σε αρκετούς 


Το 18μηνο αρχίζει να μετράει αντίστροφα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το ΛΑΓΗΕ και όχι εκείνης με τη ΔΕΗ.
H προθεσμία αφορά τους επαγγελματίες αγρότες που κατάφεραν να υπογράψουν σύμβασεις με το ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011, εξασφαλίζοντας έτσι την αρκετά ικανοποιητική τιμή των 0,42 ευρώ ανά βατώρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, για να ισχύσει αυτή η τιμή είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί και συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ μέσα σε 18 μήνες.

Από πότε μετράει το 18μηνο;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση: Το "επίμαχο" 18μηνο αρχίζει να μετράει αντίστροφα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το ΛΑΓΗΕ και όχι εκείνης με τη ΔΕΗ.
Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews, σε αρκετούς αγρότες -προφανώς λόγω παρανόησης, παραπληροφόρησης ή ελλιπούς ενημέρωσης- έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το χρονικό περιθώριο των 18μηνών (ενάμιση έτος, δηλαδή) αφορά τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τη ΔΕΗ. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις συμβάσεις έχουν υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο (ειδικά αυτές που αφορούν τα έργα σύνδεσης), δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν... επαναπαυθεί πιστεύοντας -λανθασμένα- ότι έχουν αρκετό χρονικό περιθώριο προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες αρχίζουν να εκπνέεουν τα "18μηνα" για τους αγρότες που υπέγραψαν με το ΛΑΓΗΕ τους μήνες που προηγήθηκαν της κρίσιμης ημερομηνίας της 31/7/2011.



Θέλει χρόνο η σύνδεση

Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα που απομένει για τη συμπλήρωση του 18μήνου οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου που διαθέτουν τα χρηματικά μέσα για να ολοκληρώσουν την επένδυσηθα πρέπει να συνυπολογίσουν και το χρόνο που απαιτείται για να γίνει η σύδεση του φωτοβολταϊκού τους συστήματος με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή ενός "αιτήματος ετοιμότητας" που ενημερώνει την επιχείρηση ότι το έργο έχει υλοποιηθεί και την καλεί να προχωρήσει στη σύνδεση του με το δίκτυο. Κάτι που, όπως αναέρουν στο Αgronews άνθρωποι του χώρου, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα μήνα.

"Για παράδειγμα, οι αγρότες που υπέγραψαν σύμβαση στις 31 Ιουλίου, για να είναι σίγουροι ότι θα διασφαλίσουν τα 0,42 ευρώ θα πρέπει να έχουν καταθέσει το αίτημα ετοιμότητας το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου", λέει στο Agronews ο κ. Απόστολος Μπόμπολας, ιδιοκτήτης και επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας φωτοβολταϊκών που έχει φέρει εις πέρας πολλά από τα "αγροτικά" φωτοβολταϊκά που ήδη λειτουργούν.

Στην πράξη, λοιπόν, η ημερομηνία-κλειδί για τους ...τελευταίους του "γκρουπ" εκείνου των αγροτών που κατάφερε να προλάβει την εγγυημένη την τιμή των 0,42 ευρώ/wh είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012...


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου