23 Οκτ 2012

“Αιολικός πόλεμος” στις ΗΠΑ, Κινέζοι στην “εντατική” και οι 100% “πράσινοι” Σαουδάραβες.


Επιταχύνεται η εγκατάσταση αιολικών ανεμογεννητριών στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς από το νέο έτος απαλείφονται οι φοροαπαλλαγές στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, μια πολιτική που προωθεί ο Μιτ Ρόμνεϊ και στην οποία αντιτίθεται ο Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας έχουν εγκατασταθεί 4,728 Γιγαβάτ αιολικής ενέργειας το 2012 και ακόμα 8,43 Γιγαβάτ βρίσκονται υπό
κατασκευή, αριθμοί ρεκόρ για τον κλάδο στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών πάνελ από κινεζικές εταιρείες σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει φέρει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους εγχώριους κατασκευαστές.

Κινέζος ενεργειακός αξιωματούχος παρομοίασε τον εγχώριος κλάδο ηλιακής ενέργειας με “ασθενή στην εντατική” μιλώντας στους Financial Times.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να στραφεί κατά 100% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρίγκηπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ Αλ Σαούντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αντλεί ενέργεια 100% από ΑΠΕ και κυρίως τον ήλιο, ενώ οι εξαντλημένες πετρελαιοπηγές θα χρησιμοποιηθούν για την δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα.

Όπως δήλωσε ο Φαϊσάλ, επικεφαλής του Ιδρύματος του Βασιλιά Φαϊσάλ, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συμποσίου στη Βραζιλία, η χώρα ήδη επενδύει μεγάλα ποσά στις ΑΠΕ, στην πυρηνική ενέργεια και άλλες εναλλακτικές πηγές, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της για την κατασκευή αγαθών, π.χ. πλαστικών και πολυμερών.

«Το πετρέλαιο για εμάς είναι πιο πολύτιμο στο υπέδαφος παρά ως πηγή καυσίμου», τόνισε μεταξύ άλλων. «Εάν φτάσουμε στο σημείο που θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο για να παράγουμε άλλα χρήσιμα προϊόντα, τότε αυτό θα είναι πολύ καλό για τον κόσμο. Εύχομαι αυτό να συμβεί όσο ζω, αλλά δεν το πιστεύω», πρόσθεσε ο 67χρονος πρίγκιπας.


Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου