5 Οκτ 2012

110.000 € για τις αποικίες μέλισσας.


Υπεγράφη από τους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών κ. κ.Μάξιμο Χαρακόπουλο και Χρήστο Σταϊκούρα η ΚΥΑ για την άμεση εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος επιτήρησης των απωλειών στις αποικίες των μελισσών στη χώρα μας από το φθινόπωρο 2012 έως το καλοκαίρι 2013.



Η χώρα μας είχε υποβάλει πρόταση για την εφαρμογή σχετικού προγράμματος εξαιτίας του φαινομένου, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, μείωσης του ελληνικού πληθυσμού των μελισσοσμηνών.
Ωστόσο η… γενοκτονία των μελισσών δεν αποτελεί μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο
φαινόμενο το οποίο έχει αναστατώσει τον επιστημονικό κόσμο. Και όχι άδικα διότι ο ρόλος των μελισσών στη φύση είναι τεράστιος. Επικονιάζουν τα φυτά τα οποία αποτελούν την πηγή για το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε.
Οι αποικίες μελισσών στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή η μείωση έχει φτάσει ακόμη και το 85%.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια αναζητούν τις αιτίες εξαφάνισης των μελισσών στις οποίες μέχρι στιγμής έχουν συμπεριλάβει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών και λιπασμάτων στις καλλιέργειες κλπ.
Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110.000 Ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τις 360.000 Ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι να προσδιοριστούν και να διερευνηθούν τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας στις ελληνικές αποικίες μελισσών, να εξεταστεί η υγειονομική κατάσταση των μελισσοσμηνών αλλά και να συλλεχθούν επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στην πρόληψη και βελτίωση της υγείας των μελισσών.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου