16 Οκτ 2012

Ανησυχία για νέα επισιτιστική κρίση το 2013.


Σύμφωνα με τον FAO τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.


Αντιπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται την Τρίτη 16/10, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στη Ρώμη, στη σκιά προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για νέα επισιτιστική κρίση, το 2013.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Παρότι, προ ημερών, ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν -σε 870 εκατομμύρια έναντι ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, τη δεκαετία του 1990-,  ωστόσο ο επικεφαλής του FAO, Ζοζέ Γκρατζιάνο ντα Σίλβα τονίζει ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι «πάρα πολύ υψηλός».

Το 2012, σύμφωνα με το FAO, οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των σιτηρών υποχώρησαν, εξαιτίας και της ανησυχίας για χαμηλή ζήτηση, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η παρατεταμένη ξηρασία, είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αραβοσίτου να μειωθούν στο ιστορικά χαμηλό 6,5% της ποσότητας που αναμένεται να καταναλωθεί στη χώρα μέσα στο 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δείκτη του FAO, ο οποίος καταγράφει σε μηνιαία βάση τις αλλαγές στις τιμές βασικών προϊόντων, το κόστος των τροφίμων παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,4%, αύξηση που  αφορά κυρίως στα γαλακτοκομικά και το κρέας και λιγότερο sτα δημητριακά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Λέστερ Μπράουν, πρόεδρου του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη και συγγραφέα του βιβλίου «Γεμάτος Πλανήτης, Άδεια πιάτα: Η νέα γεωπολιτική της έλλειψης τροφίμων», που δημοσιεύτηκε τον στην αγγλική εφημερίδα “The Guardian”  σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα και την εξάπλωση της πείνας.  Κατά τον Μπράουν οι πολιτικοί ηγέτες ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και προειδοποιεί ότι αν δεν κινηθούμε σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης για να υιοθετήσουμε νέες πολιτικές για την ενέργεια, το νερό και τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό της γης δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο της παγκόσμιας πείνας.

 Ακόμα ο κ. Μπράουν, σημειώνει ότι η κατοχή γης γίνεται το πολυτιμότερο αγαθό καθώς ο κόσμος περνά από μια εποχή αφθονίας σε μια εποχή έλλειψης τροφίμων, με τη γεωπολιτική των τροφίμων να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη γεωπολιτική του πετρελαίου.

 Τέλος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη, προβλέπει ότι ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά σε μια ανεξέλεγκτη έλλειψη τροφίμων που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε εξάπλωση αναταραχών και τελικά σε πολιτική αστάθεια.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη διάσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια (Committee on World Food Security-CFS)*  στη Ρώμη σήμερα Τρίτη, ο Γεν. Διευθυντής του FAO, Γκραζιάνο ντα Σίλβα, δήλωσε χθες ότι για να επιτύχουμε τον αναπτυξιακό στόχο αυτό που χρειάζεται είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση να προσανατολιστεί στη βιωσιμότητα της παραγωγής, τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών και στην υπεύθυνη κατανάλωση των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος μιας και ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα έχει μειωθεί στα 132 εκατ. σε σχέση με το 1990.  Και μάλιστα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο το ποσοστό έχει πέσει από 23,2% σε 14,9%.

Βέβαια, εξέφρασε την ανησυχία του για τους 870 εκατ. ανθρώπους που υποφέρουν από επισιτιστικά προβλήματα και ειδικότερα για την αύξηση των ποσοστών σε Αφρική και Εγγύς Ανατολή.

«Όπως έχουμε ανανεώσει και αυξήσει τη δέσμευσή μας για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για τη μείωση της πείνας, θα πρέπει να δούμε πέρα από αυτό, προς την πλήρη εξάλειψη της πείνας, επειδή, όταν πρόκειται για την πείνα, ο μόνο αποδεκτός αριθμός είναι το μηδέν», συμπληρωσε ο Γεν. Διευθυντής του FAO.

Ξηρασία στις ΗΠΑ

Μόνο στις ΗΠΑ η παρατεταμένη ξηρασία, που επιμένει σε κάποιες πολιτείες, είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα καλαμποκιού να μειωθούν στο ιστορικά χαμηλό 6,5% της ποσότητας που αναμένεται να καταναλωθεί στη χώρα μέσα στο 2013.

Συγκεκριμένα, στις αρχές της άνοιξης του 2012, οι Αμερικανοί αγρότες έσπειραν περίπου 400 εκατ. στρέμματα καλαμπόκι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και 75 χρόνια, που όμως λόγω του πολύ ζεστού κλίματος και της ξηρασίας δεν ευδοκίμησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καλαμποκιού και κτηνοτροφικών σιτηρών στον κόσμο. Στο εσωτερικό της χώρας, το καλαμπόκι αντιπροσωπεύει τα 4/5 από τη συγκομιδή σιτηρών. Σε διεθνές επίπεδο, η καλλιέργεια καλαμποκιού των ΗΠΑ υπερβαίνει τις συγκομιδές ρυζιού και σιταριού της Κίνας. Μεταξύ των τριών μεγάλων δημητριακών - καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι- το καλαμπόκι είναι τώρα ο ηγέτης, με παραγωγή παραπάνω από ότι το σιτάρι και σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ρυζιού.

 Με βάση τις εκθέσεις του 2012 του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για τους παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και την παραγωγή καλαμποκιού (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις και ξηρασία) τίποτα δεν προμήνυε ότι η σοδειά δε θα ήταν επιτυχημένη (το Μάιο η σοδειά υπολογίζονταν στο 77% και μέσα στο καλοκαίρι έπεσε στο 26% και ακόμα επιδεινώνεται).

 Έτσι, έγινε πασιφανές ότι οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια.  Από τις αρχές του Ιουνίου οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 50% και τον Ιούλιο έφτασαν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών οδηγώντας και σε αύξηση και τις τιμές των τροφίμων.  Η κατάσταση αυτή με τη σειρά της επιδείνωσε και το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Δημιουργείται επομένως μια νέα γεωπολιτική έλλειψης τροφίμων. Καθώς μειώνονται τα αποθέματα τροφίμων, διαγράφεται μια νέα εποχή στα τρόφιμα, όπου κάθε χώρα θα είναι για τον εαυτό της.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου