13 Οκτ 2012

Προσπάθειες να λάβει θετικές απαντήσεις για τις ενισχύσεις μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 22/10 καταβάλει το ΥπΑΑΤ.


Αγώνα δρόμου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης πριν το τέλος Οκτωβρίου και αν είναι εφικτό ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ η απάντηση από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή της Κομισιόν, δεν έχει έρθει ακόμα σχετικά με το ποσοστό της προκαταβολής (γίνονται προσπάθειες για την καταβολή του 60 – 65% της Ενιαίας Ενίσχυσης) πολλοί είναι οι παραγωγοί που καθημερινά εκφράζουν στον ΑγροΤύπο την αγωνία τους για τις επικείμενες πληρωμές.


Άλλωστε το ΥπΑΑΤ περιμένει το «ok» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για μια σειρά άλλων ενισχύσεων όπως αυτή του «de minimis» για τους κτηνοτρόφους ώστε να αντεπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί για τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά οι απαντήσεις για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα δοθούν τότε.

Αναλυτικά οι ενισχύσεις που περιμένουν το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν:
1. Την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

2. Την εξασφάλιση πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που έχει συσταθεί για έκτατες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

3. Την ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ' αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων, που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παράγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και να μετριασθεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια η τιμή της οποίας διπλασιάσθηκε. Η ενίσχυση αυτή θα είναι ανάλογη της ενίσχυσης που προβλεπόταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως το 2008 (άρθρο 88, τον κανονισμό (ΕΚ) 1782/2003).

4. Την θέσπιση κινήτρων για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης και των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέτοιο κίνητρο αποτελεί μια πρόσθετη πληρωμή για τις καλλιεργούμενες με ψυχανθή εκτάσεις, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ, που είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου