16 Οκτ 2012

Τιμή – κόστος Αγρ. Προϊόντων στο – 2,3%.


Τιμή – κόστος Αγρ. Προϊόντων στο – 2,3%

  


Για όγδοο συνεχή μήνα – τον περασμένο Αύγουστο - στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συνεχίστηκε το αρνητικό άνοιγμα στην «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και του κόστους παραγωγής στον
πρωτογενή τομέα. Και μάλιστα διευρύνθηκε, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον περασμένο Αύγουστο οι τιμές που απόλαυσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την πώληση των προϊόντων τους (δείκτης εκροών αγροτικών προϊόντων) αυξήθηκαν μόνο κατά 0,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ ο μέσος σταθμικός δείκτης τιμών του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2010 – Αυγούστου 2011, παρουσίασε μείωση 3,6%.

Στα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2011 – Αυγούστου 2012 συγκαταλέγεται και το ελαιόλαδο με μέση κάμψη τιμών κατά 10,3%, ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίζουν τα επιτραπέζια σταφύλια και ορισμένα κηπευτικά, όπως για παράδειγμα τα κρεμμύδια και τα φασολάκια. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται στην τομάτα και τα φρούτα εποχής. Γενικότερα, στη φυτική παραγωγή είχαμε τον περασμένο Αύγουστο αύξηση τιμών κατά 0,3%, κατά μέσο όρο, ενώ στον κτηνοτροφικό τομέα η μέση αύξηση τιμών ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 3%, λόγων των αυξήσεων στις τιμές αυγών, αγελαδινού γάλακτος, κοτόπουλων και μοσχαρίσιου κρέατος.

Στην αντίπερα όχθη – στο κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα (δείκτης εισροών) – τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 3,1%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα λιπάσματα και τα καύσιμα. Ο μέσος δείκτης κόστους παραγωγής του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2010 – Αυγούστου 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 3,9%.
Έτσι, η διαφορά μεταξύ τιμών και κόστους παραγωγής διαμορφώθηκε το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2011 – Αυγούστου 2012 στο -2,3%, δείχνοντας για άλλη μια φορά στη διάρκεια του 2012 το δυσμενές τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η εγχώρια αγροτική οικονομία.




Πηγή: http://www.e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου