19 Οκτ 2012

Πρόστιμα σε χώρες της ΕΕ για το γάλα – έλλειμμα στην Ελλάδα 23%.


Έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Κύπρος και Λουξεμβούργο – έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις γάλακτος το 2011/2012, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, δηλαδή την καταβολή υπερεισφοράς ύψους περίπου 79 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε στις 18 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


 Μολονότι σημειώθηκε υπέρβαση των ποσοστώσεων στα έξι αυτά κράτη μέλη, οι συνολικές παραδόσεις της ΕΕ παρέμειναν αρκετά κάτω από τη συνολική ποσόστωση (-4,7%).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κρατών μελών, η Αυστρία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχουν υπερβεί τις εθνικές ποσοστώσεις τους κατά 283 000 τόνους συνολικά, παρά την αύξηση κατά 1% της ποσόστωσης την περίοδο 2011/2012 που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΓΠ το 2008. Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης υπερβεί την ποσόστωση άμεσων πωλήσεων, ενώ τα άλλα κράτη μέλη έχουν υπερβεί μόνο την ποσόστωση παραδόσεων.



Όσον αφορά τις ελληνικές παραδόσεις η χώρα μας εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα της τάξης του 23,8% και δεν καλύπτει την εθνική ποσόστωση των 861.000 τόνων, για την γαλακτοκομική περίοδο 2011/2012. Διευρύνοντας το έλλειμμα της περιόδου  2010/2011 που ήταν στο 20,3%.



Ο αριθμός των κρατών μελών που έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις τους παραμένει περιορισμένος και η σχετική πλεονασματική παραγωγή υπολογίζεται σε 0,2% της συνολικής ποσότητας γάλακτος που έχει παραδοθεί ή έχει καλυφθεί από άμεσες πωλήσεις. Σε ορισμένα κράτη μέλη η παραγωγή ήταν πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εθνικές ποσοστώσεις τους. Σε 10 κράτη μέλη οι καταγραφείσες παραδόσεις ήταν τουλάχιστον 10% χαμηλότερες από την ποσόστωσή τους.



Για το έτος ποσόστωσης 2010/2011, επιβλήθηκαν κυρώσεις 55,6 εκατ. ευρώ σε πέντε κράτη μέλη και οι συνολικές παραδόσεις της ΕΕ ήταν 5,5% χαμηλότερες από τη συνολική ποσόστωση της ΕΕ.



Το ιστορικό των ποσοστώσεων



Το καθεστώς γαλακτοκομικών ποσοστώσεων θεσπίστηκε τη δεκαετία του 80 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλεονασματικής παραγωγής. Σε κάθε κράτος μέλος χορηγούνται δύο ποσοστώσεις, μία για τις παραδόσεις σε γαλακτοκομικές μονάδες και μία ακόμη για απευθείας πωλήσεις σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Σε κάθε κράτος μέλος, οι ποσότητες αυτές κατανέμονται μεταξύ των παραγωγών (ατομικές ποσοστώσεις). Το καθεστώς των ποσοστώσεων θα καταργηθεί τον Απρίλιο του 2015. Ο Έλεγχος υγείας του 2008 της ΚΓΠ συμφώνησε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων (+1% κάθε χρόνο).



Όταν σημειώνεται υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης, οι παραγωγοί καταβάλλουν συμπληρωματική εισφορά ή «υπερεισφορά» στο οικείο κράτος μέλος, ανάλογα με τη συμβολή τους στην υπέρβαση κατά το έτος ποσόστωσης (1 Απριλίου – 31 Μαρτίου). Η υπέρβαση καθορίζεται μετά την ανακατανομή της μη χρησιμοποιηθείσας ποσόστωσης των άλλων παραγωγών. Η εισφορά ανέρχεται σε € 27,83 ανά 100 kg υπέρβασης. Κάθε έτος πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα της εφαρμογής του καθεστώτος ποσοστώσεων γάλακτος κατά την προηγούμενη περίοδο. Η κοινοποίηση αυτή πρέπει να έχει τη μορφή συμπληρωμένου ερωτηματολογίου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό της συμπληρωματικής εισφοράς.



Για περισσότερες πληροφορίες:

Δείτε τα παραρτήματα με τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία για την περίοδο 2011/12 και τα αριθμητικά στοιχεία για την περίοδο 2010/11, πιέζοντας εδώ:





Πηγή: www.farmer-future.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου