13 Οκτ 2012

Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΠΣΕΑ, 27 εκατ. ευρώ για ζημιές από πυρκαγιές .


«Οι ζημιές του πάγιου και φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα μας το 2012 συμπεριλήφθηκαν στο ετήσιο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΠΣΕΑ που έχει εκπονήσει ο ΕΛΓΑ. Το Πρόγραμμα, το οποίο θα ανέλθει στα 27 εκατομμύρια ευρώ για το 2012, έχει συνταχθεί και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, προκειμένου να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, εφόσον το Πρόγραμμα εγκριθεί
από την ΕΕ, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό για την καταβολή των ενισχύσεων».Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απατώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Α’ Πειραιώς κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σχετικά με τις αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους.

Τροιζηνία
Ειδικότερα, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι: «Στην περιοχή της Τροιζηνίας το συνολικό κόστος ενίσχυσης για τις ζημιές από τις πυρκαγιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που αφορούν δασική και καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 10 χιλιάδων στρεμμάτων, εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Θα επισπεύσουμε κάθε διαδικασία, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να εγκριθεί το Πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς».

Επίδομα σε πολύτεκνους αγρότες
Τέλος, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των επιδομάτων σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες αναφέροντας: «Βούληση της Κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στις παράλογες, κατά τη γνώμη μας, οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Στην επικείμενη διόρθωση του συνεταιριστικού νόμου, έως τέλους του έτους, θα καταργηθεί η σχετική διάταξη και θα υπάρξει ανάλογη πρόνοια, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να δίδονται πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές».


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου