24 Οκτ 2012

ΕΕ: “πράσινη” επανάσταση με κέρδος 3 τρισ. Ευρώ και 500 χιλ. θέσεις εργασίας.


Μια “πράσινη” επανάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα σημάνει την ολοκληρωτική απομάκρυνση της Γηραιάς Ηπείρου από τον άνθρακα έως το 2050 μεταφράζεται σε εξοικονόμηση καυσίμων αξίας 3 τρισ. Ευρώ υποστηρίζει έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παράλληλα, η μετατόπιση προς τις ΑΠΕ σημαίνει 500.000 επιπλέον θέσεις εργασίας ως το 2020, εκτιμούν ερευνητές του γερμανικού κέντρου αεροδιαστημικής DLR, το οποίο
ειδικεύεται στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νομοθετήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% ως το 2020 (20-20-20), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι πέρα από αυτή την ημερομηνία.

Η έκθεση “Energyevolution 2012” που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμης Ενέργειας (European Renewable Energy Council-EREC) προτείνει συγκεκριμένα βήματα προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της ζήτησης ενέργειας με αποδοτικότερη κατανάλωση, την αύξηση επενδύσεων στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά και την εξάλειψη των επιδοτήσεων προς ρυπογόνες μορφές ενέργειας όπως ο λιγνίτης.

Η ενεργειακή μετάλλαξη απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. Ευρώ ως το 2050, ωστόσο τα προσδοκώμενα οφέλη είναι πολύ υψηλότερα.

Τα οικονομικά οφέλη συνδυάζονται και με κοινωνικά καθώς η έκθεση υποστηρίζει ότι τα πρώτα βήματα ανάπτυξης της μετάβασης στις ΑΠΕ συνδυάζονται με τη δημιουργια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται τέλος στην απαραίτητη πολιτική βούληση προκειμένου η μετάβαση σε μια “καθαρή” οικονομία να γίνει εφικτή. Παρότι σε επίπεδο Κομισιόν η βούληση υπάρχει, μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιδρούν στις δεσμευτικές συμφωνίες για τις εκπομπές ρύπων, καθώς θεωρούν ότι βλάπτεται η οικονομία τους.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου