12 Οκτ 2012

Πληρώνουμε 30% πιο ακριβά γάλα, τυριά και αυγά.


Πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει η Ελλάδα παρά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και την ύφεση που πλήττει για τρίτη συνεχή χρονιά την ελληνική οικονομία.
Πρακτικές καρτέλ, εμπόδια στον ανταγωνισμό, μεγάλη εξάρτηση της αγοράς από εισαγωγές, μειωμένη ελληνική παραγωγή, αλλά και υψηλή φορολόγηση δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ακρίβεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα οι τιμές στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά είναι κατά 31,5% ακριβότερες από τον μέσο όρο των τιμών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα ακρίβειας για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Αντίστοιχα, στο ψωμί και στα δημητριακά η διαφορά από τον
ευρωπαϊκό μέσο όρο φθάνει στο 15,8%, ενώ στα έλαια και λίπη στο 15,7%, στα ψάρια στο 12,4%, στα μη αλκοολούχα ποτά στο 9,4% και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο 18,7%. Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας παραδέχεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, με υψηλόβαθμα στελέχη του να δηλώνουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης, καθώς οι τιμές δεν ακολούθησαν την καθοδική πορεία των μισθών. Δεν είναι τυχαίο ότι και η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα σε παρεμβάσεις και μέτρα στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι υψηλές τιμές, οι οποίες αποτελούν παράγοντα εκτροχιασμού και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

ΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο γάλα και στα τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ των 27. Η τιμή παραγωγού φαίνεται να αποτελεί σημαντική αιτία, καθώς την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ η τιμή για το αγελαδινό γάλα είναι στα 29 λεπτά, στην Ελλάδα κυμαίνεται από 47 έως 56 λεπτά. Επιπλέον, άλλα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς, όπως για παράδειγμα η μικρή διάρκεια της ζωής του παστεριωμένου γάλακτος σε σχέση με άλλες χώρες, η μειωμένη εγχώρια παραγωγή, αλλά και η διάρθρωση της αγοράς, με διάσπαρτα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, αυξάνουν το κόστος και κρατούν ψηλά τις τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών. Ωστόσο το θέμα αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.  Φθηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι η Ελλάδα μόνο στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα - λαχανικά (-26,8% από τον κοινοτικό μέσο όρο).

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Πάντως είναι παράδοξο το γεγονός ότι ακόμη και σε κατηγορίες προϊόντων στις οποίες η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά δεν υπάρχει η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών. Ενδεικτικό είναι ότι στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κτλ. παραμένουμε ακριβότεροι από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ σε ποσοστά έως 8% και αυτό παρότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως επί πολλά χρόνια οι πολυεθνικοί όμιλοι αξιολογούσαν την Ελλάδα ως χώρα όπου υπάρχει η δυνατότητα της υψηλής τιμολόγησης λόγω και της υψηλής κατανάλωσης. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό ακόμη δεν έχει αλλάξει. Επίσης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με την τρόικα η αιτία για την ακαμψία των τιμών οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν και οι μισθοί έχουν μειωθεί, υπάρχει ακόμη μαύρο χρήμα από την παραοικονομία που συντηρεί την ακρίβεια μέσω της κατανάλωσης που γίνεται.
Τονίζουν επίσης ότι η πολιτική τιμών που ακολουθείται από το υπουργείο και περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό (απελευθέρωση αγορών, διοικητικά εμπόδια), αλλά και η ένταση των ελέγχων, δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου