1 Οκτ 2012

Αύξηση 30,4% στις ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία.


Τα 336,7 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 30,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, σύμφωνα με έγγραφο της εκεί ελληνικής πρεσβείας.
Το εμπορικό ισοζύγιο αν και παρέμεινε αρνητικό εις βάρος της Ελλάδας παρουσίασε συρρίκνωση της τάξεως του 36,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Το ποσοστό της μείωσης αυτής αποδίδεται στην πτώση των ισπανικών εξαγωγών κατά 14,5% αλλά και στην αύξηση των ελληνικών.

Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές αυξήθηκε σημαντικά έναντι των
προηγουμένων ετών αφού ανήλθε στο 49,9%. Το ποσοστό αυτό ευρίσκεται πολύ πέραν του μέσου όρου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην κατηγορία των ορυκτών καυσίμων που κατέλαβαν για το εξεταζόμενο διάστημα το 46,5% του συνόλου των εξαγωγών μας στην Ισπανία.

Από την εξέταση των πέντε πρώτων κατηγοριών των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Ισπανία παρατηρούμε ότι τα ορυκτά καύσιμα και λάδια, που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ευρίσκονται και πάλι στην πρώτη θέση με 46,5%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη.

Τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, συνεχίζοντας την σταθερή εξαγωγική τους πορεία, καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 10,8%, ποσοστό που είναι όμως αρκετά μικρότερο του 2011. Άλλωστε παρατηρήθηκε και μείωση σε απόλυτους αριθμούς, καθώς από 47 εκατ. μειώθηκε η αξία των εξαγωγών τους σε 36,5 εκατ.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα με 6%, στην τέταρτη θέση έχουν ανέλθει τα πλαστικά και προϊόντα από πλαστικό με 4,3% και στην πέμπτη θέση τα προϊόντα χαλκού με 3,8%.

Από τα πέντε πρώτα προϊόντα μόνο η είσοδος των πλαστικών προϊόντων έχει διαφοροποιήσει την εικόνα σε σχέση με το περασμένο έτος.

Οι πρώτες πέντε κατηγορίες κατέχουν το 71,5% των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία, ποσοστό που είναι υψηλότερο έναντι του 2011 που ήταν 63,5% και γενικότερα πολύ υψηλό έναντι όλων των στατιστικών παρατηρήσεων που διαθέτουμε για τη διασπορά των εξαγωγών μας τα τελευταία έτη. Η μειωμένη διασπορά οφείλεται κυρίως στην κυριαρχία της κατηγορίας, ορυκτά καύσιμα και λάδια, έναντι των υπολοίπων αλλά και στην αδυναμία άλλων προϊόντων να επιδείξουν εξαγωγικές επιδόσεις πέραν του μέσου όρου που έχουν παραδοσιακά δημιουργήσει.

Όσον αφορά τις δέκα πρώτες κατηγορίες η μόνη ηχηρή διαφοροποίηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας, ιατροχειρουργικής κλπ, η οποία εκτοξεύθηκε από την 34η θέση στην 6η. Πρόκειται για μία εξαγωγή της τάξεως των 10,6 εκατ. ευρώ της κατηγορίας που αντιπροσωπεύει μετρητές αερίων και υγρών. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες κατηγόριες, με μία μόνο εξαίρεση, διατήρησαν τη θέση τους στις πρώτες δέκα κατηγορίες με μικρές διαφοροποιήσεις.

Όσον αφορά τις μεταβολές που επήλθαν σε επίπεδο αξίας, υπήρξαν τρεις κατηγορίες που σημείωσαν άνοδο (εκ των οποίων οι δύο με πολύ μεγάλη άνοδο), μία ελαφρώς καθοδική και οι υπόλοιπες έξι πτωτικές. Στην κατηγορία όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας, ιατροχειρουργικής κλπ η επίδοση του 2011 ήταν 0,7 εκατ.

ευρώ, ενώ στην κατηγορία προϊόντα σιδήρου και χάλυβα ήταν 53,5 εκατ. ευρώ.

Η θέση των δομικών υλικών και των άλλων βιομηχανικών αγαθών, που διασυνδέονται άμεσα με τον τομέα των κατασκευών παρουσίασε επιδείνωση καθώς το σύνολο της αξίας των εξαγωγών έφθασε τα 68,5 εκατ. ευρώ, έναντι 87,3 εκατ. ευρώ το 2011 και 74,5 εκατ. το 2010.

Όμως η ουσιαστική βελτίωση των επιδόσεων των δομικών υλικών θα προέλθει από την επαναφορά των συνθηκών οικονομικής ομαλότητας στον κατασκευαστικό τομέα της Ισπανίας και δη των κατοικιών.

Στον τομέα των τροφίμων και ποτών αλλά και των αγροτικών προϊόντων η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί έναντι των προηγουμένων ετών. Μετά από την κατηγορία ψάρια και μαλακόστρακα, μαλάκια και ποτά οι σημαντικότερες κατηγορίες που ακολουθούν είναι τα λάδια ζωικά ή φυτικά με 3,5 εκατ. ευρώ, τα φρούτα με 2,43 εκατ. ευρώ τα παρασκευάσματα λαχανικών με 2,2 εκατ. ευρώ και οι καρποί ελαιώδεις με 1,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου