29 Οκτ 2012

Ακριβότερη κατά 38% μέσα σε ένα χρόνο η βασική λίπανση.


Ακόμα πιο ακριβά θα κληθεί να πληρώσει φέτος για τη βασική λίπανση των χωραφιών του ενόψει της φθινοπωρινής σποράς ο Έλληνας παραγωγός, παρά τις διορθωτικές τάσεις που επικρατούν στη διεθνή αγορά και τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση.


Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο των Ελληνικών
Λιπασμάτων (ELFE), η τιμή της θειοφωσφορικής αμμωνίας (16-20-0) διαμορφώνεται στα 430 ευρώ ο τόνος, με έκπτωση της τάξης του 5% στην πληρωμή τοις μετρητοίς. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 120 ευρώ ο τόνος σε σύγκριση με τον περσινό κατάλογο, όπου ο συγκεκριμένος τύπος λιπάσματος πουλιόταν στα 310 ευρώ ο τόνος με έκπτωση στο 6% για την πληρωμή τοις μετρητοίς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενδιάμεσα, τον Μάρτιο του 2012, σημειώθηκε μια άνοδος κατά 60 ευρώ ο τόνος. Αυτός ο τύπος λιπάσματος χρησιμοποιείται ως βασική λίπανση και είναι κατάλληλος για όλες τις φθινοπωρινές καλλιέργειες και όπως γίνεται αντιληπτό επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, σε μια περίοδο που οι εκμεταλλεύσεις ακροβατούν στα όρια βιωσιμότητας.

Πώς διαμορφώνεται η παγκόσμια αγορά
Η άνοδος αυτή όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις μεταβολές των τιμών στη διεθνή αγορά τον τελευταίο ένα χρόνο. Ο φώσφορος τις τελευταίες εβδομάδες διαμορφώνεται στα 573 δολάρια ο τόνος, σημαντικά χαμηλότερα από τα 727 δολάρια που είχε φτάσει το περασμένο φθινόπωρο.

Παράλληλα η αμμωνία μπορεί να έχει ενισχυθεί ελαφρά λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα 650 δολάρια ο τόνος πέρυσι, στα 715 δολάρια ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν δικαιολογεί την άνοδο κατά 38% στην ελληνική αγορά για τη θειοφωσφορική αμμωνία. Στις υπόλοιπες πρώτες ύλες των λιπασμάτων, η κοκκώδης ουρία πωλείται στα 430 δολάρια ο τόνος, χαμηλότερα κατά 50 δολάρια σε σύγκριση με την περσινή τιμή το ίδιο διάστημα.

Ομοίως και η prilled ουρία, η οποία πωλείται στα 420 δολάρια ο τόνος, χαμηλότερα κατά 60 δολάρια από πέρυσι. Το κάλιο πωλείται στα 485 δολάρια ο τόνος στη διεθνή αγορά, σημαντικά χαμηλότερα από τα 550 δολάρια του Οκτωβρίου του 2011.

Κατσένιος Νίκος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου