18 Οκτ 2012

Τρελή κούρσα έφερε το βαμβάκι από τα 71,26 στα 77,86 σεντς η λίμπρα.


Έκτακτη επικαιρότητα: Αιφνίδια άνοδο σημειώνουν οι τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά τις τελευταίες 48 ώρες, φτάνοντας στα 77,86 σεντς ανά λίμπρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού στις ΗΠΑ φαίνεται τελικά πως επηρέασε σημαντικά την ποιότητα της αμερικανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές να ενισχύονται με την μέγιστη επιτρεπόμενη άνοδο των 3 σεντς το απόγευμα της Τετάρτης.


Στα 43,48 λεπτά το κιλό είναι πλέον η τιμή που αντιστοιχεί στο σύσπορο, κάτι που θα υποχρεώσει τους εκκοκκιστές να διαμορφώσουν κοντά στα 45 λεπτά το κιλό τη νέα τιμή παραγωγού.
Η τρέχουσα τιμή των 77,86 σεντς ανά λίμπρα που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 10 εβδομάδων, μεταφράζεται στα 43,48 λεπτά το κιλό το σύσπορο για τον έλληνα παραγωγό. Φαίνεται συνεπώς πως η αξία του ελληνικού βαμβακιού κέρδισε κάτι περισσότερο από 3 λεπτά το κιλό από την τιμή την οποία έχουν υπολογίσει οι εκκοκκιστές και παραλαμβάνουν το προϊόν τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα οι εκκοκκιστές πίεσαν τους παραγωγούς να κλείσουν τα βαμβάκια που είχαν παραδώσει και αρνούνταν να παραλάβουν σε ανοιχτές τιμές. Πλέον υπολογίζεται πως οι τιμές των εκκοκκιστηρίων θα πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον στα 45 λεπτά το κιλό.

Καθώς συνεχίζεται η συγκομιδή στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται πως τελικά οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχαν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ίνας, με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί αναλυτές να κάνουν λόγο για μείωση των αποθεμάτων για πρώτη φορά, για την φετινή παραγωγή.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agroschannel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου