24 Οκτ 2012

9 λόγους προβάλλει ο ΕΦΕΤ για να μην μπουν τα ληγμένα στην Αγορά. Διαβάστε.


Να μην εφαρμοστεί η νέα αγορανομική διάταξη για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας, που επιτρέπει την κανονική πώληση προϊόντων τα οποία έχουν λήξει, ζητά με ανακοίνωση του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις ενώσεις καταναλωτών, τις επιχειρήσεων τροφίμων και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου
(Super Market), ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του παραθέτει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει ανενεργή η διάταξη:

«1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.

2. Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.

3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.

4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.

5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.

6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.

7. Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).

9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια.

Στην επιλεκτική αξιοποίηση κειμένων του ΕΦΕΤ από το αρμόδιο Υπουργείο ότι δήθεν έχει συμφωνήσει, απαντάμε πως ο ΕΦΕΤ ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διάταξη που ισχύει από το 1989, δηλαδή ανενεργή.

Σε ότι αφορά την ερώτηση αν συνεδρίασε το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ απαντάμε πως δεν είναι αρμοδιότητά του.

Η χάραξη πολιτικής είναι αρμοδιότητα του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στον ΕΦΕΤ, στις εταιρείες τροφίμων, λιανικού εμπορίου (Super Market) και στις ενώσεις καταναλωτών για την αναγκαιότητα πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων.

Επίσης, πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΕΦΕΤ και των φορέων της αγοράς για πώληση αυτών των προϊόντων λίγο πριν την ημερομηνία λήξης με σημαντική μείωση των τιμών.

Παράλληλα να καθοριστούν οι διαδικασίες διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας για κοινωνικούς σκοπούς.»

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας επίσης δήλωσε : « Για όσο διάστημα παραμείνω Πρόεδρος του ΕΦΕΤ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών. Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα».




Πηγή: www.madatoforos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου