3 Οκτ 2012

Βιταμίνη B12: η σημασία της για τον οργανισμό μας.


Οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν πει πολλές φορές τη φράση στα παιδιά τους. "θα πρέπει να λαμβάνεις τις βιταμίνες σου." Φυσικά, αυτό ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να  βοηθήσει να τρώει λαχανικά κατά τη διάρκεια του δείπνου. Ωστόσο, έρχεται μια ηλικία όπου μπορεί να αρχίσουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που έλεγαν δεν ήταν τόσο μακριά από την αλήθεια. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε  διατηρήσει της υγείας σας, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι των λιποδιαλυτών βιταμινών και περιλαμβάνει τις βιταμίνες Ε και Κ, μεταξύ άλλων. Αυτές οι βιταμίνες
μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράγονται από το σώμα. Έτσι η ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, η βιταμίνη B12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ενώ μπορεί να αποθηκευτεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Η αντίθετη περίπτωση είναι γνωστή ως cobalamin. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες για τη μετατροπή των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, από την τροφή σε ενέργεια. Επίσης,  βοηθά τα υγιή κόκκινα κύτταρα του αίματος. Έτσι εμποδίζει τις καρδιακές παθήσεις και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί στο μέγιστο ύψος. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του προστατευτικού καλύμματος γύρω από τα νευρικά κύτταρα στο σώμα.

Σημασία της Β12 στη διατροφή σας
Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η κακοήθης αναιμία - μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν μπορεί να κάνει αρκετά υγιή κόκκινα κύτταρα αίματος.
Μια σημαντική λειτουργία της Β12 είναι η ενίσχυση στην παραγωγή του DNA, το γενετικό υλικό σε όλα τα κύτταρα.
Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστή εδώ και καιρό για την προώθηση φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη.
Ελλείψεις σε Β12 είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στα νεύρα που αφορούν την απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και διαταραχές αισθήσεις.
 Η B12 υποστηρίζει την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και είναι συνήθως δίνεται σε μορφή ένεσης σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια κόπωση.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης B12
Η B12 είναι συχνά ανεπαρκή σε vegans (χορτοφάγοι αυστηροί), διότι η κύρια πηγή της B12 είναι τα ζωικά προϊόντα. Είναι επίσης πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιωμένων. Ελλείψεις έχουν συσχετιστεί με ορισμένες μορφές άνοιας. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Β12 είναι τα εξής:
-Κόπωση,
-Πονοκεφάλους,
-Δύσπνοια,
-Πληγή, σωματώδης κόκκινο, πρησμένη γλώσσα,
Πεπτικές διαταραχές, την καρδιά και το νευρικό διαταραχές του συστήματος, όπως:
-μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των χεριών ή των ποδιών
κατάθλιψη,
-διανοητική σύγχυση,
-ελλείμματα μνήμης.


Πηγή:Βασισμένο σε άρθρο από το healthwithaloe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου