29 Οκτ 2012

"Η αμβροσία είναι Ελληνική εφεύρεση: Best food in the world".


Στην ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, για τη φετινή περίοδο της εκστρατείας «οι Έλληνες μπορούν – Greeks can!». Η NU* Age και ο Σπύρος Κουβέλης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσίασαν στο Θέατρο του Ιδρύματος μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος με τίτλο «Η αμβροσία είναι Ελληνική εφεύρεση: Best food in
the world – Η ελληνική διατροφή».
Το «παρών» έδωσαν άνθρωποι με όραμα, πίστη και επιμονή που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες σε έναν τομέα, ο οποίος για την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακός και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα φημίζεται για τα προϊόντα της και την κουζίνα της» τόνισε ο Ηλίας Μαμαλάκης και παρουσιάζοντας τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης είπε ότι δεν πρόκειται για επιχειρηματίες των εκατομμυρίων ευρώ, αλλά για ανθρώπους που ξεκινούν με μία καινοτόμο ιδέα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της εξωστρέφειας για τα ελληνικά προϊόντα, τονίζοντας πως «πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι πιο μακριά από εμάς. Θα κερδίσουμε, αν στη Μόσχα αντί για βότκα πίνουν ούζο από τη Μυτιλήνη, πίνουν σαμιώτικο κρασί, αν στα καφέ του Παρισιού πίνουν τσάι του βουνού και δίκταμο από την Κρήτη».

Πρώτος το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, από την Εύβοια, που «με αγάπη και σεβασμό στην ελληνική γη και τα προϊόντα της και όραμα να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής σε κάθε αστικό κέντρο», δημιούργησε σε συνεργασία και με άλλους νέους ανθρώπους την Online κοινωνική επιχείρηση «Γίνε Αγρότης» (www.gineagrotis.gr ). Ο κ. Κουτσολιούσος εξήγησε πώς ενοικιάζοντας ένα μικρό αγρόκτημα σε χαμηλή τιμή μπορεί ο καταναλωτής να γίνει ένας εικονικός αγρότης ζητώντας από τον πραγματικό αγρότη να καλλιεργήσει βιολογικά τα προϊόντα της επιλογής του. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει τη βασική μαναβική κάθε εβδομάδα σε χαμηλές τιμές έως και 70%. «Θυμηθήκαμε ότι τα λαχανικά έχουν άρωμα και γεύση» λένε οι πελάτες του Γίνε Αγρότης, είπε ο κ. Κουτσολιούτσος και σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό για τον ίδιο είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί έχουν με αυτό τον τρόπο αυξημένο και σταθερό εισόδημα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κοινωνική δράση του «Γίνε Αγρότης» που προσφέρει άμεσα τρόφιμα σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το «Ίδρυμα υποδοχής Αστέγων δήμου Αθηναίων».

Η Αύρα Πανουσοπούλου από την Αγιά της Λάρισας, αποκάλυψε πώς γίνονται τα βαζάκια Γιαμ με τις σπιτικές νοστιμιές, που δεν πωλούνται πλέον μόνο στην Ελλάδα, αλλά μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος, οι περίφημες γεύσεις έχουν ταξιδέψει σε Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία. Κάθε βάζο με μαρμελάδα, μεζεδάκια, γλυκό του κουταλιού, περιέχει σύμφωνα με την κ. Πανουσοπούλου ωραία υλικά, αγάπη, φροντίδα και ένα κομμάτι από την ίδια. Η επιχείρηση γεννήθηκε πριν από 13 χρόνια και όπως εξήγησε, στην αρχή ήταν «η μαγειρική για το σπίτι, η μαγειρική για τους φίλους και έγινε η μαγειρική για τους πολλούς». Το εργαστήρι στην Αγιά δεν έχει εξειδικευτεί στην παρασκευή μιας συνταγής, αλλά υπάρχουν μικρές ποσότητες από πολλά πράγματα. Η επικεφαλής της προσπάθειας θέλει «πάντα να κάνει το καλύτερο ακόμα κι αν αυτό είναι ακριβό». «Οι Έλληνες μπορούμε. Σημασία έχει να ξέρουμε τι θέλουμε. Τότε μπορούμε» υπογράμμισε.

«Η δική μας ιστορία με τα βότανα άρχισε στο νησί της Χάλκης. Όλα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας. Τα μαζεύουμε ακόμη και με βάρκες από τα βράχια» είπε ο Μιχάλης Σταματιάδης από το Mediterranean Herbs. Σήμερα, τα βότανα της Mediterranean Herbs είναι από όλη την Ελλάδα και οι τυχεροί που τα απολαμβάνουν δεν είναι μόνο οι γνωστοί και οι φίλοι, καθώς η πελατεία μεγαλώνει συνεχώς. Ο κ. Σταματιάδης επισήμανε την ανάγκη οι μικρές επιχειρήσεις να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση. Διαφοροποίηση και στην ποιότητα και στην προβολή και συσκευασία του προϊόντος. «Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει ένας νέος επιχειρηματίας να βγάλει τα προϊόντα του στην αγορά».

Επίσης, υπογράμμισε και ο ίδιος την ανάγκη της εξωστρέφειας, προτείνοντας ανάλογες εκδηλώσεις, όπως αυτή στο Ίδρυμα Κακογιάννη, να πραγματοποιηθούν και στο εξωτερικό για την παρουσίαση των ελληνικών προϊόντων.

Η Μαριλένα Κάβουρα εκπροσωπώντας το Mastihashop, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι φετινές πυρκαγιές επέφεραν μεγάλο πλήγμα στο νησί της Χίου και τις καλλιέργειες, η μαστίχα συνεχίζει να υπάρχει. Η αρχή του ταξιδιού για το Mastihashop έγινε το 2002 και σήμερα έχει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Κύπρο, ενώ επόμενοι σταθμοί αναμένονται σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία. «Παρά την κρίση, όταν κάτι γίνεται με μεράκι, έχει βάσεις, θα προχωρήσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» υπογράμμισε η κ. Κάβουρα.

Δεκάδες είναι τα προϊόντα από ή με μαστίχα, η οποία δεν χρησιμοποιείται μόνο στο φαγητό, αλλά και σε καλλυντικά, σε οδοντόκρεμες, ακόμη και ως φάρμακο για το στομάχι, καθώς έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν γνωστές ακόμη περισσότερες, πολύ σύντομα, καθώς όπως είπε η κ. Κάβουρα, είναι σε εξέλιξη σχετικές κλινικές μελέτες.

Ο Θωμάς Δούζης παρουσίασε πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία Έργον. Πώς τα δύο αδέρφια ο Γιώργος και ο Θωμάς από τη Θεσσαλονίκη, άρχισαν το 2008 με την αναζήτηση και την ανακάλυψη των πιο αγνών και εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων, τα οποία η εταιρεία σφραγίζει με το λογότυπό της. Μέλι Θάσου, λάδι από το Κολυμπάρι Χανίων, γίγαντες από τις Πρέσπες, ένας μακρύς κατάλογος με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, τα οποία η εταιρεία αναδεικνύει «δημιουργώντας μία υψηλής αισθητικής διατροφική πρόταση και διασφαλίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου». Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού μεζεδοπαντοπωλείου στη Θεσσαλονίκη και προχωρούν με άλλα τρία μαγαζιά στην Ελλάδα φέτος, ενώ το πρώτο μεζεδοπαντοπωλείο Έργον στο εξωτερικό θα γίνει γεγονός στο Λονδίνο. Σήμερα, το δίκτυό τους περιλαμβάνει 150 παραγωγούς και 400 προϊόντα με τρίγλωσσες ετικέτες.

Τέλος, ο Δημήτρης Βασιλείου από το Authentic Peloponnese μίλησε για τους δύο αναπτυξιακούς πόλους της Ελλάδας, τα προϊόντα και τον τουρισμό. Η «Αυθεντική Ελλάδα – Πελοπόννησος» δεν προσφέρει μόνο προϊόντα από επιλεγμένες καλλιέργειες παραγωγών της Πελοποννήσου και γευστικές εμπειρίες που βασίζονται σε τοπικές συνταγές και παραδόσεις γενεών, αλλά όλα αυτά μπορεί κανείς, αν θέλει, να τα απολαύσει στις συνεργαζόμενες ταβέρνες και ξενοδοχεία του δικτύου. Για τον κ.

Βασιλείου σημασία σε αυτού τους είδους την προσπάθεια έχει, εκτός από το μεράκι, και η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε, η Πελοπόννησος είναι μόνο η αρχή, αφού η συνέχεια γίνεται στην Εύβοια και θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι θεατές της εκδήλωσης για την ελληνική διατροφή στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη είχαν την ευκαιρία να γευτούν προϊόντα και να κερδίσουν δώρα, που πρόσφεραν οι ομιλητές.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου