7 Οκτ 2012

Μανιτάρια που φωσφορίζουν και φυτό – τουαλέτα ανακαλύφθηκαν στο Βόρνεο.


Μανιτάρια που φωσφορίζουν , αράχνες που χοροπηδούν και ένα φυτό που χρησιμεύει και ως τουαλέτα για τα μικρά ζώα ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στο Βόρνεο, στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Ήταν μια πετυχημένη αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Menno Schilthuizen, από το Κέντρο Φυσικής Βιοποικιλότητας στην Ολλανδία.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από την Ολλανδία και τη Μαλαισία, οι οποίοι μελέτησαν τη βιοποικιλότητα γύρω από το όρος Κιναμπάλου, στο υψηλότερο σημείο του
Βόρνεο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν περίπου 3.500 δείγματα DNA από 1.400 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων.

Από τα δείγματα αναγνώρισαν 160 νέα είδη -μεταξύ των οποίων αράχνες, μανιτάρια, σκαθάρια, σαλιγκάρια, τερμίτες κ.α.-,  που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στην επιστήμη.

«Τα μανιτάρια που φωσφορίζουν είναι σπάνια όμως όντως υπάρχουν έξω από τον ψυχεδελικό κόσμο», ανέφερε ο Luis Morgado, ένας εκ των ερευνητών της αποστολής.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιος μπορεί να περάσει από δίπλα τους ή ακόμα και  να τα φωτογραφίσει χωρίς να το ξέρει, όμως μόνο μια νυχτερινή εξόρμηση αποκαλύπτει το μοναδικό φαινόμενο», προσέθεσε.

Ανάμεσα στα άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα συγκαταλέγεται μια σπάνια μύγα με μάτια – κεραίες που πολλές φορές ξεπερνούν σε μήκος το σώμα της, καθώς και το φυτό «Nepenthes lowii» που φύεται στο Βόρνεο και προμηθεύεται το άζωτο που χρειάζεται από τις ακαθαρσίες μικρών ζώων.

Για να πετύχει τον στόχο του το φυτό – τουαλέτα προσελκύει μικρά θηλαστικά και τα ταΐζει με νέκταρ.

Καθώς τα ζωάκια απολαμβάνουν το γεύμα τους, οι ακαθαρσίες τους πέφτουν στην «παγίδα» του φυτού, που προσλαμβάνει έτσι τις απαραίτητες ποσότητες αζώτου.









Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου