12 Οκτ 2012

Προ των πυλών ο φόρος κατοχής αγροτικής γης - ποια σενάρια "παίζουν" για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Ανατροπές με στόχο την εξασφάλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολόγησης των ακινήτων, με κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ, αλλά με την εισαγωγή ενός νέου φόρου, ενιαίου όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν τα στελέχη της κυβέρνησης, μέσα στον οποίο θα συμπεριληφθεί κι ο φόρος των αγροτεμαχίων.

Η κατάργηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και του ΦΑΠ -εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών- ότι θα επιφέρει απώλεια εσόδων της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από το νέο αυτό φόρο.


Σε πρόσφατες συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τέθηκε το θέμα της φορολόγησης και των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση.

Επειδή, όμως, τα αγροτεμάχια έχουν ειδικά χαρακτηριστικά- όπως ότι δεν υπάγονται στον αντικειμενικό προσδιορισμό ή ότι δεν είναι δομημένα- εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορολογούνται έστω με ειδικό συντελεστή που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κληθούν οι εν λόγω ιδιοκτήτες να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση του Ε9.

Από τα στοιχεία που θα φέρει το ΚΕΠΥΟ για τα αγροτεμάχια, θα ληφθούν αποφάσεις και για το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου, εάν βέβαια υπάρξει αφορολόγητο.

Ειδικότερα, εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε να ισχύσει αφορολόγητο ανά φορολογούμενο (πιθανώς 100.000 ευρώ) είτε να ισχύσει αφορολόγητο μόνο για τη κύρια κατοικία, με πλαφόν αξίας και επιφάνειας.

Ποιοι θα πληρώσουν για τα αγροτεμάχια

Μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ποιοί τελικώς θα γλιτώσουν το φόρο των αγροτεμαχίων, με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τύχουν εξαίρεσης, χωρίς τίποτε να είναι σίγουρο. Από κει και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κληθούν μελλοντικά να πληρώσουν κι αυτοί για τα χωράφια τους, ακόμη κι αν τα καλλιεργούν ή να υπάρξει ακόμη και "ταβάνι", δηλαδή από κάποιο ύψος στρεμμάτων γης και κάτω να μην πληρώνουν, με ισχύ ακόμη και από το 2013.

Ερωτηματικό εξάλλου παραμένει τι ακριβώς θα ισχύσει για τις εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις προτεινόμενες αλλαγές να κάνουν λόγο για φόρο και σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον κι αρχικά για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Μεγαλοαγρότες πάντως εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι αν εφαρμοστεί σωστά η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαιρεί τους ιδιοκτήτες που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν αποδεδειγμένα τα χωράφια τους σε αγρότες και κτηνοτρόφους για καλλιέργεια ή βοσκή ζώων, τότε ίσως επιδράσει θετικά. Καθώς θα δημιουργηθούν κίνητρα για να μη μένουν χέρσα τα χωράφια, αλλά να καταλήγουν σε πραγματικούς, ενεργούς αγρότες, για να τα εκμεταλλεύονται με χαμηλό κόστος και ν’ αυξάνει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου