10 Οκτ 2012

Νέοι κανονισμοί ΕΕ για χρήση αρτυματικών υλών.


Η χρήση των αρτυματικών υλών στα τρόφιμα θα καταστεί ακόμη πιο ασφαλής και πιο διαφανής χάρη σε δύο νομοθετικά κείμενα που εγκρίθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, μόνο οι αρτυματικές ύλες που περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους καταλόγους θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων. Οι αρτυματικές ύλες, που χρησιμοποιούνται για να μεταβάλλουν τη γεύση και/ή την οσμή των τροφίμων και έχουν μακρό ιστορικό ασφαλούς χρήσης σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως αναψυκτικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, δημητριακά, κέικ και γιαούρτια, έχουν πλέον αξιολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο πρώτος κανονισμός προβλέπει ένα νέο πανευρωπαϊκό κατάλογο των αρτυματικών υλών που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Απριλίου 2013, παρέχοντας έτσι στην ενωσιακή βιομηχανία τροφίμων αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες. Όλες οι αρτυματικές ύλες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα απαγορευτούν μετά την παρέλευση μεταβατικής περιόδου 18 μηνών.
Ο δεύτερος κανονισμός αφορά μεταβατικά μέτρα για άλλα αρτύματα όπως οι αρτυματικές ύλες που δεν παράγονται από τρόφιμα και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Οκτωβρίου 2012.
Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει πάνω από 2 100 εγκεκριμένες αρτυματικές ύλες. Άλλες 400 αρτυματικές ύλες θα παραμείνουν στην αγορά έως ότου η EFSA ολοκληρώσει την αξιολόγησή της. Οι εν λόγω αρτυματικές ύλες χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ήδη αξιολογηθεί ως ασφαλείς από άλλους επιστημονικούς φορείς.

Πηγή:sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου