16 Οκτ 2012

Στα σάκχαρα κρίνεται το ακτινίδιο.


Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την αγορά του ακτινιδίου, παρά το γεγονός πως η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα με έντονους ρυθμούς. Η ζήτηση για το ελληνικό ακτινίδιο είναι αυξημένη, αφού κάθε χρόνο ανοίγουν νέες αγορές για το προϊόν, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η πελατειακή του βάση.


Παράλληλα αναμένεται χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή, αφού η ιταλική παραγωγή
υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένη κατά 15%, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά δείχνει πως θα πάει καλύτερα από την περσινή χρονιά, στην οποία στο τέλος της εμπορικής περιόδου το στήσιμο έγινε στα 32 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών, ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε.

«Το ελληνικό ακτινίδιο έχει μια καλή πορεία τα τελευταία χρόνια και ανοίγει όλο και περισσότερες αγορές, όπως πέρυσι για παράδειγμα που στείλαμε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το Χονγκ Κόνγκ και την Κίνα», προσθέτει. Ήδη οι χώρες αυτές έχουν ενδιαφερθεί και φέτος για προϊόν και μάλιστα για μεγάλες ποσότητες.

Το θετικό σε αυτό το άνοιγμα είναι πως περιορίζονται οι επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει στην αγορά μια πιθανή μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι σημαντικότεροι πελάτες μας παραμένουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν την εγχώρια αγορά των ακτινίδιων είναι η ύπαρξη ψυκτικών θαλάμων.

Στα απαιτούμενα brix
Η ζήτηση για το προϊόν ξεκινάει αυτή την περίοδο και ολοκληρώνεται τον Μάιο. Αυτή η μακρά διαπραγματευτική περίοδος προσφέρει μια πιο ομαλή διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. «Οι πελάτες μας θέλουν σταθερή παροχή προϊόντος σε όλη τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις μας», σύμφωνα με τον Κώστα Λεπίδα, πρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας. Οι περισσότερες ΟΠ διαθέτουν τέτοιους χώρους, ωστόσο αρκετοί παραγωγοί που δεν έχουν χώρους αποθήκευσης «σκοτώνουν» ουσιαστικά το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές στην έναρξη της σεζόν.

Παράλληλα ορισμένοι παραγωγοί συγκομίζουν πριν το ακτινίδιο φτάσει στα απαιτούμενα ζάκχαρα των 6,2 brix και τα εξάγουν, χαλώντας έτσι το καλό όνομα που με τόσο κόπο έχει φτιάξει το ελληνικό προϊόν.


Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου