23 Οκτ 2012

Τις προσεχείς εβδομάδες η γνωμοδότηση για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την άρνηση του Γάλλου καθηγητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί να της παράσχει τις επιπρόσθετες πληροφορίες τις οποίες ζήτησε όσον αφορά τη μελέτη του για την τοξικότητα μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού, ώστε να καταλήξει στην οριστική της γνωμοδότηση.


"Η οριστική γνωμοδότηση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς εβδομάδες", διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Η διευθύντρια της EFSA, Καθρίν Γκεσλάν-Λανεέλ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η γνωμοδότησή της θα δοθεί στη δημοσιότητα "στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου".

"Η EFSA απηύθυνε δύο επιστολές στις 4 και στις 18 Οκτωβρίου για να ζητήσει επιπρόσθετες πληροφορίες και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον καθηγητή Σεραλινί και την ομάδα του". "Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία θα περιλάβει επίσης τις γνωμοδοτήσεις των αρχών των κρατών μελών και μια μελέτη της υγειονομικής αρχής πάνω στην ουσία glyphosate", υπενθύμισε η EFSA.

Δύο αρχές ελέγχου στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και το Ανώτατο Συμβούλιο Βιοτεχνολογιών (HCB) αποφάνθηκαν σήμερα ότι η μελέτη του καθηγητή Σεραλινί για το διαγενετικό καλαμπόκι ΝΚ603 και το φυτοφάρμακο Roundup δεν μπορούν να "θέσουν υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες αξιολογήσεις".
Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι παρόμοιες με αυτές τις οποίες εξέδωσαν οι αρχές διατροφικής ασφάλειας στη Γερμανία και στην Ολλανδία.

Από την πλευρά της η EFSA αποφάσισε να θέσει στη διάθεση των ερευνητών όλα τα στοιχεία που την οδήγησαν να εγκρίνει το 2003 και το 2009 την κυκλοφορία του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου NK603 που προορίζεται για κατανάλωση από τα ζώα και τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή Σεραλινί, η κατανάλωση του διαγενετικού αραβόσιτου NK603 και ενός φυτοφαρμάκου που περιέχει την ουσία glyphosate (RoundUp) της Monsanto από ποντίκια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η απόρριψη της μελέτης του καθηγητή Σεραλινί μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια στην ΕΕ επτά γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών —6 καλαμποκιών, μεταξύ των οποίων το MON810, και μιας σόγιας— και στην κυκλοφορία περίπου πενήντα άλλων που προορίζονται για κατανάλωση από τα ζώα και τον άνθρωπο.

Πηγή:www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου