18 Οκτ 2012

Έρχονται «ευλύγιστα» φωτοβολταϊκά.


Την κατασκευή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών από πυρίτιο αναπτύσσουν στις ΗΠΑ επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντάλας στο Τέξας .


Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας δημιουργούν εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά κύτταρα, με απώτερος σκοπό των οποίων να αποτελεί  η διεύρυνση των εφαρμογών εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.


Όπως αναφέρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, Δρ Άντον Μάλκο, Δρ Γιούρι Γκάρτσταϊν και Δρ Υβ Σαμπάλ “τα συμβατικά φωτοβολταϊκά κύτταρα πυριτίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο κατασκευάζονται από πυρίτιο πάχους μερικών εκατοντάδων μικρομέτρων*. Στόχος μας είναι η μείωση του πάχους 100 φορές, στα επίπεδα του ενός μικρομέτρου με παράλληλη διατήρηση της αποδοτικότητας”.

Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα πάχους ενός μικρομέτρου θα μεταμόρφωναν τις “ηλιακές” εφαρμογές χάρη στην ευκαμψία και το μικρό τους βάρος.

“Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα πάχους 100 μικρομέτρων είναι άκαμπτα και εύθραυστα. Μειώνοντας δραστικά το πάχος, οι κυψέλες δεν θα ήταν μόνο ελαφρύτερες αλλά και πιο εύκαμπτες. Η αγορά και οι εφαρμογές για εύκαμπτα φωτοβολταϊκά είναι πολύ μεγάλη, από είδη ρουχισμού και σακίδια έως περιστάσεις όπου απαιτούνται φορητές πηγές ενέργειας”, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στο πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κβαντικές κουκκίδες τοποθετημένες σε διάταξη ακριβείας (κρυσταλλικά νανοσωματίδια που απορροφούν την ηλιακή ενέργεια), ανάμεσα σε νανομεμβράνες πυριτίου (πάχους ενός δεκάτου του μικρομέτρου) οι οποίες μεταφέρουν την ενέργεια.

Σε αυτή τη φάση μελετάται η βέλτιστη διάταξη των κβαντικών κουκκίδων όπως και πάχος των στρωμάτων, οπότε δεν υπάρχει έτοιμο, εμπορικά εκμεταλλεύσιμο προϊόν.
*Το μικρόμετρο αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομυριοστό του μέτρου. Λέγεται και μικρόν (micron). Διεθνή σύμβολά του είναι τα μm και μ. Στην ελληνική αποδίδεται και ως χιλιοστό του χιλιοστού ή χιλοστομέτρου.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου