20 Οκτ 2012

Άμεση προτεραιότητα η μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής.


Την πρότασή του για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 6%, επανέλαβε κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλος επισημάνθηκαν επίσης τα θέματα της ενδεχόμενης επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο γάλα, το πρόγραμμα
της επισιστικής βοήθειας και το θέμα με τους 78 δικαιούχους καπνοπαραγωγούς «φαντάσματα».

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη της μείωσης του κόστους στον πρωτογενή τομέα (αγροτικό πετρέλαιο, ζωοτροφές κ.ο.κ.).
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τον κ. Βενιζέλο συνόδευε κλιμάκιο του Κινήματος που αποτελείτο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Ε. Χριστοφιλοπούλου, τους εισηγητές του κοινοβουλευτικού τομέα αρμόδιους για αγροτικά θέματα Γ. Δριβελέγκα και Μ. Κασσή και τον γραμματέα του τομέα αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων Μ. Τζελέπη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μόσχος Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες για τη στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να ξαναποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, κάτι που επεσήμανε στο χαιρετισμό του και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκ μέρους των συνεργατών μου και όλης της πολιτικής ηγεσίας. Είναι σήμερα χαρά να τον έχουμε κοντά μας. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του είχαμε τη δυνατότητα να τον ενημερώσουμε για τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο μας να ξανακάνει τη γεωργία μας πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, που είναι μεγάλη προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Επίσης στο μεσοδιάστημα των τριών μηνών που πέρασε από την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύνοψη του έργου μας σε διάφορους τομείς και ταυτόχρονα  να του περιγράψουμε τις μεγάλες μας προτεραιότητες από εδώ και στο εξής, ενόψει και των διαπραγματεύσεων για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τις δικές μας προτεραιότητες για την παραγωγική διαδικασία και τις προσπάθειες που κάνουμε να ξεπεράσουμε διαρθρωτικά προβλήματα και να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα άμεσα και φυσικά και μονιμότερα.

Σας ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρόεδρε».

Τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εξήρε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Κι εγώ θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την αντιπροσωπεία του κόμματός του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία τους εδώ δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στον πρωτογενή τομέα ως μοχλό για την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο, με βάση τις εντολές του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κινούμενοι πάντα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας  των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης χωρίς βεβαίως να κάνουμε εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας».

Για την ανάγκη ανάδειξης της σημασίας του πρωτογενούς τομέα στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, αλλά και για τη στήριξη που χρειάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του αγροτικού κόσμου  μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που επισκεπτόμαστε με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήλθαμε σήμερα εδώ για δύο λόγους: Πρώτον, για να αναδείξουμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο .

Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Θα κάνουμε τη στροφή, θα ξεπεράσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα. Όμως για να ανακτήσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη, για να είναι η Ελλάδα αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη και ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσουμε στους πόρους που έχουμε εδώ, τους ενδογενείς πόρους. Και ενδογενείς πόροι είναι η γη μας και οι άνθρωποι μας. Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενισχυθεί ο αγρότης, έχει μεγάλη σημασία ο αγρότης να γίνει σύγχρονος επιχειρηματίας, να βοηθηθεί ο νέος αγρότης,  να στραφεί ο νέος άνθρωπος στην πρωτογενή παραγωγή, όπου υπάρχει ψωμί, δουλειά, υπάρχουν θέσεις απασχόλησης.

Επίσης, μέσω του πρωτογενούς τομέα, θα ενισχυθεί  η βιομηχανία τροφίμων που είναι ένα τομέας  της μεταποίησης, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια, αν όχι σε όγκο παραγωγής σίγουρα σε ποιότητα και άρα σε θέση μέσα στις διεθνείς αγορές.

Ο δεύτερος λόγος που είμαστε εδώ είναι να βοηθήσουμε με τη στήριξή μας, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του αγροτικού κόσμου. Ο αγρότης έχει πολλά προβλήματα, θέλει να πάρει την ενιαία ενίσχυση στην ώρα της και είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα, σε λίγες ημέρες, θα δοθεί το πρώτο μισό της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες. Ο αγρότης θέλει να ξέρει ότι οι νέες ρυθμίσεις για το πετρέλαιο και τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, δεν θα θίξουν το αγροτικό πετρέλαιο και έχουμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αγρότης θέλει  να μην εκτινάσσεται στα ύψη η τιμή των προϊόντων που χρησιμοποιεί για την παραγωγή του.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν η πρότασή μας, τα αγροτικά εφόδια να καταταχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ, στο 6%. Και έχει σημασία η δική μας παραγωγή, η φυτική, να βοηθά τις κτηνοτροφές και άρα την κτηνοτροφία, όπου έχουμε το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι δυνατόν η μεγάλη πληγή του ισοζυγίου μας να είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κρέας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να επενδύσουμε  στην ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, για παραγωγή, για απασχόληση. Και βεβαίως, για την ανάκτηση αυτού του κενού που έχουμε  στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν, τώρα που γίνεται η  διαπραγμάτευση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, να κερδίσουμε  σε αυτό το μέτωπο. Στο μέτωπο των ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών, στο μέτωπο των προοπτικών της ελληνικής κτηνοτροφίας. Γιατί εδώ μπορούμε και πολλά λεφτά να πάρουμε αλλά και μία πολύ μεγάλη στροφή να κάνουμε στην εγχώρια παραγωγή.

 Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία μία άλλη διάσταση. Εδώ το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης  παίζει και έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στις μέρες μας, που είναι μέρες, δυστυχώς, απόλυτης φτώχειας για μεγάλες ομάδες πληθυσμού, έχει σημασία να μπορείς να δώσεις  τόνους τροφίμων δωρεάν, μέσω δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης. Τρόφιμα αξίας 23, 5 εκ. ευρώ, διανέμονται μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Και το ίδιο θα γίνει και του χρόνου. Και αυτό είναι μία μεγάλη βοήθεια σε ομάδες συμπολιτών μας που πάσχουν. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το πρόγραμμα για την επισιτιστική ενίσχυση των σχολείων και μάλιστα με φρέσκα φρούτα, με συνήθειες διατροφικές οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές  για τους μαθητές άρα για την νέα γενιά μας.

Όταν αναπτύσσονται δράσεις στο εσωτερικό ενός υπουργείου, συνέργειες, και όταν ξεπερνάμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα.
 Για αυτό λοιπόν έχει μεγάλη σημασία να τιμήσουμε τον Έλληνα αγρότη, να τον ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία της αγροτικής παραγωγής για το μέλλον της χώρας».



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου