8 Οκτ 2012

΄΄Γεννιέται΄΄ νέα Συνομοσπονδία.


Όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία μίας νέας , ενιαίας , μαζικής και ανεξάρτητης οργάνωσης που θα αποτελέσει τον αξιόπιστο εκφραστή των επαγγελματικών συμφερόντων όλων των Ελλήνων αγροτών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Πρόκειται για μια οργάνωση όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση που δεν κηδεμονεύεται από κόμματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μίας
ενιαίας οργάνωσης που θα θέσει τέλος στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος , γεγονός που αποτέλεσε και αποτελεί εμπόδιο στην επιδίωξη των κοινών επαγγελματικών συμφερόντων των γεωργών , των κτηνοτρόφων , των αλιέων.
 Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκαν τα εξής:
Εντός 2 μηνών θα κατατεθούν στα κατά τόπους Πρωτοδικεία /Ειρηνοδικεία οι αιτήσεις ίδρυσης νέων Συλλόγων , εντός 5 μηνών οι αιτήσεις ίδρυσης Ομοσπονδιών έτσι ώστε εντός 8μήνου να διοργανωθεί το ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Συνομοσπονδίας.
Για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας ορίσθηκε 7μελής Κεντρική Γραμματεία αποτελούμενη από τους : Βαγιόπουλο Γ., Βράνα Γ.(με αναπληρωτή τον Χαλκίδη Τ.), Γκόντια Χρ., Γκρίνια Γ. (που θα ορίσει άμεσα αντικαταστάτη του), Παναγή Γ., Παπακωνσταντίνου Θ. (που ανέλαβε χρέη συντονιστή) και Σταμόπουλο Γ. . Επίσης ορίσθηκε ο Ζαχαριουδάκης Μ. ως υπεύθυνος των Νέων Αγροτών , και η Αργυράκου Μ. ως υπεύθυνη αγροτισσών.
Σε επίπεδο Περιφέρειας θα συσταθεί Γραμματεία συντονισμού η οποία πρέπει άμεσα να συγκαλέσει τοπικές συναντήσεις με στελέχη των Δήμων της περιοχή της.
Το κάλεσμα συμμετοχής όλων των αγροτών της χώρας στη νέα οργάνωση , μπορεί να γίνει στη βάση της ανάδειξης κάποιων ελάχιστων προτεραιοτήτων οι οποίες στην πορεία πρέπει να εμπλουτισθούν. Ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν , εκτός των άλλων είναι:
---Τρόποι διασφάλισης του οικογενειακού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
---Η ανάδειξη του ρόλου του αγρότη και της σημασίας του αγροτικού τομέα στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραγωγή εθνικού πλούτου.
---Η αντιμετώπιση της συνεχούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος ακόμη και σε περιόδους ή προϊόντα που στην υπόλοιπη Ευρώπη συμβαίνει το αντίθετο.
---Μέτρα για την αντιμετώπιση της καρτελοποίησης της αγοράς, για τον περιορισμό της τεράστιας ισχυροποίησης των αλυσίδων διάθεσης και της βιομηχανίας τροφίμων εις βάρος των αγροτών και του καταναλωτή.
---Η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την μείωση του κόστους παραγωγής που πρέπει να αφορά τόσο άμεσα μέτρα , όπως για παράδειγμα ο ΕΦΚ πετρελαίου, η επιστροφή του ΦΠΑ, και η αντιμετώπιση των απαράδεκτων ανατιμήσεων του αγροτικού ρεύματος, όσο και διαρθρωτικά , όπως η αντιμετώπιση των φαινομένων καρτελοποίησης των αγορών εισροών για παράδειγμα των φυτοφαρμάκων , κτηνιατρικών φαρμάκων, λιπασμάτων , πολλαπλασιαστικού υλικού , κάποιων ζωοτροφών και μηχανημάτων.
---Η μείωση των κοινωνικών και άλλων ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων της υπαίθρου με τους κατοίκους άλλων περιοχών.
---Η δημιουργία οικονομικά ισχυρών, βιώσιμων και αντιπροσωπευτικών συνεταιρισμών και άλλων μορφών συλλογικής οικονομικής δραστηριότητας.
---Η αγροτική πίστη μετά την εκχώρηση της ΑΤΕ σε ιδιώτες , το πρόβλημα της ρευστότητας και της πιστωτικής ανεπάρκειας.
---Το σύστημα κοινωνικών παροχών, ο επικίνδυνος και ανθυγιεινός χαρακτήρας του αγροτικού επαγγέλματος , η κοινωνική ασφάλιση των αγροτών, η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων αγροτών.
---Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.
---Ένα πρόγραμμα έγκαιρης αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στη φυτική παραγωγή και την εκτροφή των ζώων. Η διαχείριση και επάρκεια των υδάτων , η αντιμετώπιση των φαινομένων ερημοποίησης.
---Η φορολόγηση των αγροτών.
---Η αντιμετώπιση του φαινομένου της αποεπένδυσης και της ανεπάρκειας των δημοσίων επενδύσεων.
---Η ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων νοθείας και ελληνοποιήσεων.
---Ο σχεδιασμός μίας εθνικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αναγκαιότητα κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων.
---Οι συνομιλίες για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ και ιδίως του νέου τρόπου κατανομής της ενιαίας ενίσχυσης , τον ορισμό του ενεργού αγρότη , το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.
---Το περιεχόμενο και οι διαδικασίες κατάρτισης του επόμενου Προγράμματος ανάπτυξης της υπαίθρου για την περίοδο 2014-20.
---Η επαρκής στήριξη νέων και νεοεισερχομένων αγροτών και η σύνδεσή της με τη δημιουργία καινοτόμων , βιώσιμων εκμεταλλεύσεων.
---Η διαμόρφωση αντικινήτρων για την κατοχή αγροτικής γης από ετεροεπεγγελματίες.
---Η εκπαίδευση, η παροχή συμβουλών , η ουσιαστική σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες του αγροτοδιατροφικού τομέα.
---Η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανά κλάδο και η υλοποίησή του για την ενίσχυση της θέσης των προϊόντων μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η σύνδεση της παραγωγής με τη ζήτηση που δημιουργεί ο τουρισμός.
---Η ποικιλιακή αναδιάρθρωση κάποιων προϊόντων , η είσοδος νέων και η επέκταση προϊόντων στρατηγικής σημασίας στα οποία είμαστε έντονα ελλειμματικοί όπως οι ζωοτροφές.
---Η ανάδειξη και παραγωγική αξιοποίηση των ντόπιων ποικιλιών και φυλών ζώων.
---H λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους τόσο κεντρικά όσο και τοπικά.
---Ειδικές πολιτικές ή μέτρα υποδομής που θα φέρουν πιο κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή, όπως δημοπρατήρια , μικρές αλυσίδες εφοδιασμού , τοπικές αγορές παραγωγών , ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ..
---Η βελτίωση της ποιότητας , η ανάδειξη της σημασίας της παραγωγής τοπικών προϊόντων , μέτρα για τη δίκαιη ανταμοιβή των αγροτών που τα παράγουν.
---Σύνδεση της ενίσχυσης των βιολογικών προϊόντων με τη διακίνηση τους στην αγορά.
---Ενίσχυση της παραγωγής ενεργειακών φυτών, καθετοποιημένων μονάδων επεξεργασίας βιομάζας , αποβλήτων ή άλλων μορφών ΑΠΕ.
---Ανάδειξη του ειδικού ρόλου της αγρότισσας στην παραγωγή , την τοπική οικονομία, τη συνοχή της υπαίθρου.


Πηγή:www.agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου