29 Οκτ 2012

Μακροβιοτική και οι διατροφικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.


Η Μακροβιοτική Διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση ισορροπημένων, φυσικών τροφών και μας διδάσκει πώς να εξισορροπούμε την ενεργειακή δομή του φαγητού μας, αποφεύγοντας τις «ακραίες» τροφές που τείνουν να δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και ασθένειες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η Μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση: αναποφλοίωτων δημητριακών
(ολικής αλέσεως), οσπρίων, λαχανικών και καρπών, φρούτων και άλλων φυσικών τροφών, αποκλείοντας ή περιορίζοντας στο απολύτως ελάχιστο, την κατανάλωση τροφών ζωικής προελεύσεως.

Δυστυχώς, η έκρηξη της τεχνολογικής επανάστασης και η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον φυσικό τρόπο ζωής, σηματοδότησε εδώ και χρόνια, την βαθμιαία αλλά σταθερή υποβάθμιση της διατροφής μας, φέρνοντας την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών και γλυκών στο επίκεντρο της διατροφικής μας καθημερινότητας. Το επεξεργασμένο, λευκό αλεύρι και ρύζι όπου κάθε θρεπτικό στοιχείο έχει απομακρυνθεί αντικατέστησε τα θαυματουργά δημητριακά ολικής αλέσεως και το καστανό, αναποφλοίωτο ρύζι. Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα και κατεψυγμένα φαγητά αντικατέστησαν τα φρέσκα, ενδημικά και εποχικά, οργανικά λαχανικά και φρούτα, οδηγώντας μας αργά αλλά σταθερά σε έναν «τεχνητό» τρόπο διατροφής, μακριά από τους νόμους και την ισορροπία της φύσης.

Σήμερα το σύγχρονο supermarket καθώς και οι μεμονωμένες αγορές φρούτων και λαχανικών διαθέτουν μια τεράστια γκάμα τροφών από ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στις διατροφικές ανάγκες των λαών, με βάση το κλίμα στο οποίο γεννήθηκαν και εξακολουθούν να διαβιώνουν. Μπανάνες, μάνγκο και άλλα τροπικά φρούτα καταναλώνονται από τους Βορειοευρωπαίους, ενώ burgers, τηγανιτές πατάτες και ζαχαρώδη αναψυκτικά από τους κατοίκους των τροπικών χωρών του Ισημερινού. Πεπόνι, φράουλες, σταφύλια και άλλα θερινού τύπου φρούτα καταναλώνονται στη καρδιά του χειμώνα, ενώ βαριές ζωικές τροφές όπως μοσχάρι, χοιρινό και αυγά κοσμούν το καθημερινό μας τραπέζι και το καλοκαίρι. Δυστυχώς ακόμα και στην Ελλάδα όπου όλοι μας μεγαλώσαμε κατά πλειοψηφία με σπιτικό, αγνό, μεσογειακό φαγητό, η τυπική σύγχρονη Ελληνική οικογένεια σπανίως πλέον μαζεύεται γύρω από τραπέζι με αγάπη και σεβασμό, για να απολαύσει φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό. Οι συσκευές microwave, τα φαγητά τύπου take-away και delivery αναλαμβάνουν πλέον να μας εφοδιάσουν με την πλειονότητα των γευμάτων μας, είτε γιατί δουλεύουμε στο γραφείο, είτε γιατί δεν έχουμε χρόνο, είτε γιατί δικαιολογημένα είμαστε τόσο κουρασμένοι από τις άπειρες, συνεχείς υποχρεώσεις μας που έχουμε φθάσει να θεωρούμε το μαγείρεμα ως άλλη μια κουραστική, χρονοβόρα αγγαρεία και όχι ως μια εμπειρία αγάπης, ευχαρίστησης και χαράς, που ήταν κάποτε.

Το αποτέλεσμα? Η συνεχής, ακατάπαυστη υποβάθμιση της διατροφής μας συμβάλει αποφασιστικά στη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και υγείας μας. Εκτός από τις λεγόμενες εκφυλιστικές επιδημίες και ασθένειες του 21 αιώνα, συνολικά η αίσθηση της καθημερινότητας και η χαρά που αντλούμε από τη ζωή μας αλλάζει προς το χειρότερο μέρα με τη μέρα. Η προσθήκη γενετικά μεταλλαγμένων και κλωνοποιημένων τροφών στην τροφή και τα φάρμακα που καταναλώνουμε, η συνεχής εξάπλωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα κινητά τηλέφωνα, τα computer κ.α., η συνεχής υποβάθμιση του αέρα που αναπνέουμε ως αποτέλεσμα της καταστροφής των δασών, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι εξοντωτικοί ρυθμοί άγχους και πολύωρης εργασίας και πολλοί ακόμη παράγοντες, συντελούν στην συνεχή, διαρκή αποδόμηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συνεπώς της φυσικής μας άμυνας απέναντι στις παθογένειες και τις αρρώστιες.
Η μακροβιοτική διατροφή δεν αποτελεί φυσικά μια υπερφυσική λύση, εγγύηση σε όλα μας τα προβλήματα. Αποτελεί μετά βεβαιότητας όμως, ένα ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό τρόπο για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας κοντά στη φυσική του, ισορροπημένη λειτουργία που σταδιακά θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, τροποποιώντας τη ζωή μας έτσι ώστε να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος αυτός δάσκαλος και θεραπευτής, δίδασκε «Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακο σου, και το φάρμακο σου η τροφή σου.» Ας δώσουμε λοιπόν επιτέλους βάση στην τροφή μας, αξιοποιώντας τις γευστικότατες και υγιεινές μακροβιοτικές συνταγές και είναι σίγουρο ότι θα ζούμε με μεγαλύτερη ευεξία, ενέργεια και γενικά με όρεξη και κέφι για τη ζωή και τις προκλήσεις της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου