3 Οκτ 2012

Το ράλι των εμπορευμάτων τώρα πλήττει τον «καλό» κόσμο.


Στην πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών αναμένεται να μετατοπιστεί αυτή τη φορά το βάρος των υψηλών τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα, σε αντίθεση με το 2008 που είχε προκαλέσει την επισιτιστική κρίση στις φτωχές χώρες. Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι πως τότε η μεγαλύτερη έλλειψη σημειώθηκε στο σιτάρι, ενώ τώρα o βασικός... πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το καλαμπόκι.

Η άνοδος του καλαμποκιού αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τον Λουκ Τσάντλερ, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας των αγορών της Rabobank, «αυτή τη φορά η επίδραση των υψηλών τιμών θα είναι πολύ χαμηλότερη στους φτωχούς καταναλωτές από το 2008, αφού το σιτάρι αλλά και το ρύζι, που αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της διατροφής τους, έχει απομακρυνθεί από τα επίπεδα ρεκόρ».
Τώρα όμως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού έχει επηρεάσει τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες μειώνουν τα ζώα στις εκμεταλλεύσεις τους. Η τάση αυτή μεσοπρόθεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζοντας σημαντικά τις ανεπτυγμένες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., όπου η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά είναι υψηλή και οι καταναλωτές δεν προτίθενται να μειώσουν την κατανάλωση.
Ακόμα και η σόγια, που για πολλούς θεωρείται υποκατάστατο του κρέατος, βρίσκεται στα ύψη και πρόσφατα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα η έκθεση της Rabobank επισημαίνει πως τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών ουσιαστικά δεν έχουν αναπληρωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα, αφήνοντας έτσι την αγορά ευάλωτη στην επίδραση των καιρικών φαινομένων.

Την ίδια στιγμή συντηρείται το κλίμα των υψηλών τιμών στη διεθνή αγορά των δημητριακών, με τους Ρώσους αξιωματούχους να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών.

«Σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την εγχώρια αγορά», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αντρέι Μπελούσοφ. Από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός Γεωργίας, Ιλία Σεστάκοφ, δήλωσε ξαφνιασμένος με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των εξαγωγών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας θα κυμανθεί μεταξύ 72 και 73 εκατ. τόνων, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις για σοδειά περίπου 85 εκατ. τόνων. Οι εξαγωγές υπολογίζονται μεταξύ 10 και 14 εκατ. τόνων, έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου για ρωσικές εξαγωγές στους 20 εκατ. τόνους, γεγονός που προκάλεσε ανοδικές τάσεις στην αγορά

Kατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου