25 Οκτ 2012

Με μειωμένη παραγωγή αναμένεται η φετινή συγκομιδή μανταρινιών. Ερωτηματικό η ζήτηση και οι εξαγωγές.


Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή μανταρινιών σε ολόκληρη την χώρα με τους παραγωγούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας να κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή (σε πανελλήνιο επίπεδο πέρσι συγκομίστηκαν περίπου 120.000 τόνοι). Η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται ότι καταγράφεται στην περιοχή της Άρτας, όπου σύμφωνα με όσα μας περιγράφει ο παραγωγός και πρόεδρος της
Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Βαγγέλης Βαγγέλης αναμένεται να κυμανθεί στο 50%. Καλύτερα τα πράγματα διαγράφονται στην Θεσπρωτία ωστόσο στην περιοχή οι παραγωγοί ανησυχούν για την πορεία των εξαγωγών, αφού όπως μας αναφέρουν ο ανταγωνισμός από την Ρωσία θα είναι μεγάλος. Ερωτηματικά για την πορεία της αγοράς στο μανταρίνι εκφράζουν και οι παραγωγοί της Κρήτης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί παραγωγοί κάθε χρόνο απολαμβάνουν καλύτερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Θεσπρωτία
Ο ΑγροΤύπος, ζήτησε τις εκτιμήσεις του για την φετινή χρονιά, από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, κ. Θεοχάρη Γκουλιούμη. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «Η παραγωγή φαίνεται καλή ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στην περιοχή μας περίπου στις 10 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό που ανησυχούμε είναι πως θα πάμε με τις εξαγωγές φέτος. Ο ανταγωνισμός από ότι πληροφορούμε είναι σκληρός από την Ρωσία κυρίως που οι τιμές της είναι χαμηλότερες».
Σε ερώτηση μας σχετικά με την περσινή χρονιά, ο κ. Γκουλιούμης μας απάντησε ότι ήταν μια μέτρια χρονιά με τις τιμές κατά μέσο όρο στα 30 λεπτά. «Η παραγωγή στην περιοχή μας ξεπερνάει τους 30.000 τόνους και φέτος την περιμένουμε στα ίδια επίπεδα».

Άρτα
Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ, Άρτας – Φιλιππιάδας, Βαγγέλης Βαγγέλης κάνει λόγο για μεγάλη μείωση στην φετινή παραγωγή η οποία θα κυμανθεί στο 50%: «Η παραγωγή μας φέτος προβλέπεται πολύ μειωμένη. Αυτό οφείλεται στην μειωμένη ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης, στις ζέστες του καλοκαιριού αλλά και στην καρπόπτωση που σημειώθηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η μείωση της παραγωγής θα φτάσει ακόμα και το 50% (πέρσι συγκομίσαμε περίπου 18.000 τόνους). Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή δειλά – δειλά για τις λαϊκές αγορές. Για εξαγωγές πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι περίπου στα τέλη Οκτωβρίου».
Ο ίδιος προσθέτει: «Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στα 30 λεπτά/κιλό, η οποία είναι μια κανονική τιμή και θεωρούμε ότι και φέτος σε αυτές τις τιμές θα κυμανθούμε και ίσως πάμε και καλύτερα. Αυτές τις μέρες οι τιμές παραγωγού για τα μανταρίνια που προορίζονται για την λαϊκή αγορά κυμαίνονται στα 50 λεπτά/κιλό αλλά αυτές δεν είναι ενδεικτικές. Στην περιοχή μας καλλιεργούμε κυρίως την ποικιλία Κλημεντίνη αλλά και τα πιο όψιμα Νόβα η συγκομιδή των οποίων ξεκινάει από τα Χριστούγεννα και έπειτα.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι ειδικά για την ποικιλία Κλημεντίνη στην περιοχή μας είναι σε γεύση από τα καλύτερα παγκοσμίως. Και φέτος ποιοτικά αναμένουμε μια πολύ καλή χρονιά αφού όταν έχουμε μειωμένη παραγωγή συνήθως η παραγωγή είναι καλύτερη».

Χωρίς ζήτηση πρώιμη ποικιλία της Κρήτης
Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλήσαμε με τον κ. Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, γεωπόνο ερευνητή, ειδικό στα εσπεριδοειδή και παραγωγό από τα Χανιά. Ο ίδιος καλλιεργεί μια μοναδική πρώιμη ποικιλία Κλημεντίνης στο νησί. Ωστόσο, φέτος εν αντιθέσει με πέρσι που τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει ζήτηση. «Είμαι παραγωγός μιας ποικιλίας Κλημεντίνης την οποία δεν καλλιεργεί κανείς άλλος στο νησί και το μυστήριο είναι ότι έχω μια παραγωγή περίπου 5 τόνους και δεν μπορώ να την διαθέσω. Μου κάνει εντύπωση ότι μια μικρή πρώιμη παραγωγή μιας ποικιλίας που δεν υπάρχει δεν μπορεί να πουληθεί και δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Θα μπορούσα να έχω κάνει την συγκομιδή από τις 8 Οκτωβρίου ωστόσο τα μανταρίνια μου είναι ακόμα επάνω στα δέντρα.
Πέρσι η χρονιά μου ήταν πολύ καλή. Η χαμηλότερη τιμή που πούλησα πέρσι τα προϊόντα μου ήταν τα 80 λεπτα/κιλό ενώ ξεκίνησα από τα 1,50 ευρώ/κιλό».

Μείωση παραγωγής και στην Κρήτη
Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία της φετινής χρονιάς στην παραγωγή αλλά και στην αγορά μανταρινιού ο κ. Πρωτοπαπαδάκης μας απαντάει: «Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη περίπου κατά 20%. Έναν ρόλο παίζει η χρονιά. Έχουμε χρονιές που η φυσιολογία του φυτού είναι διαφορετική και επηρεάζεται και η παραγωγικότητά του. Αυτό επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες. Το πώς θα εξελιχθεί η αγορά βέβαια ακόμα δεν το γνωρίζει κανείς. Ωστόσο το γεγονός ότι η παραγωγή μου δεν έχει ζήτηση φέτος, μου δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. Η τιμή το 2011 κυμαινόταν από 40 μέχρι 60 λεπτά/κιλό. Φέτος θεωρώ ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα και βέβαια οι τιμές αυτές είναι καλύτερες από αυτές στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου