25 Οκτ 2012

Ρόδι: Η επόμενη μέρα στην καλλιέργεια.


Η εναλλακτική καλλιέργεια του ροδιού στην οποία ισχύει η συμβολαιακή γεωργία. Ποιες είναι οι τιμές του ροδιού, πότε ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός παραγωγών Αιτωλοακαρνανίας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και οι προοπτικές του.

Μετά την  «αποσύνθεση»  των καπνοκαλλιεργειών «γεννήθηκαν» νέες σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες όπως αυτή του ροδιού. Στην περιοχή του Αγρινίου
αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός συνεταιρισμός παραγωγών ροδιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 70 περίπου παραγωγούς από το Αγρίνιο, τη Γαβαλού, τη Λεπενού, τη Νεάπολη , τις Παπαδάτες ,τις Φυτείες ,την Παλαιομάνινα κ.α.

Η καλλιέργεια του ροδιού μπορεί να είναι εναλλακτική και σύγχρονη και να έχει επιπλέον αξιολογηθεί σε άριστο επίπεδο στην ελληνική και παγκόσμια αγορά ως προς τις οργανωμένες καλλιέργειες, αλλά ο συνεταιρισμός παραγωγών ροδιού Αιτωλοακαρνανίας συστάθηκε και παλεύει μόνος του εντελώς , με κεφάλαια από τους ίδιους τους παραγωγούς και χωρίς καμία υποστήριξη από κάθε κατεύθυνση ( πολιτεία), χωρίς η υποστήριξη αυτή να είναι πολλές φορές οικονομική.

Για την απορρόφηση της παραγωγής του έχει συνάψει συμβολαιακή γεωργία για το ρόδι με 70 λεπτά για τα ρόδια Ά διαλογής και 30 λεπτά για τα χυμοποιημένα. Τη δεύτερη χρονιά παρήχθησαν από το συνεταιρισμό παραγωγών ροδιού Αιτωλοακαρνανίας περίπου 60 τόνοι, ενώ φέτος η παραγωγή θ α ξεπεράσει τους 200 τόνους. Ταυτοχρόνως, αυξάνονται οι καλλιέργειες. Τα εκμεταλλεύσιμα στρέμματα που έχει στη διάθεσή του ο συνεταιρισμός παραγωγών είναι περίπου 800 στρέμματα.

Οι άμεσες προοπτικές του είναι ότι , εντός του 2012, ο συνεταιρισμός θα αποκτήσει το δικό του οικόπεδο περίπου 5 στρεμμάτων, καθώς στην παρούσα φάση οι εγκαταστάσεις του είναι ενοικιαζόμενες. Σημαντικό γεγονός είναι ότι για να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα ο συνεταιρισμός ροδιού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή να παράγει και να αποστέλλει ποσότητες ροδιού, να έχει ενταχθεί στη συμβολαιακή γεωργία και να έχει συνεργασία με παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας , οφείλεται στην προσωπική δουλειά των μελών του και στις δαπάνες που τα ίδια τα μέλη έχουν καταβάλει από την τσέπη τους καθότι καμία επιδότηση δεν προβλέπεται., ενώ συνεχίζουν να συνεισφέρουν όλα στα τρέχοντα μεγάλα κόστη (ενοικίαση χώρου, αγορές υλικών για συνεταιρισμό, λογιστική και νομική κάλυψη κ.α.) . Όπως προαναφέραμε, συνεργάζονται με παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας που έχουν συνάψει συμφωνίες για εξαγωγές και έχουν ήδη διαμορφωμένες αγορές και εντός της Ελλάδας.

Ο συνεταιρισμός ροδιού Αιτ/νίας , παράγει πιστοποιημένα καθαρά ρόδια και ασχολείται με την ποικιλία wonderful. Ακόμη να αναφέρουμε πως οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες στην παραγωγή ροδιού είναι πολλές. Το εγχείρημα αυτό όμως δίνει ζωή στις αγροτικές εκτάσεις και κρατάει τις νέες γενιές στην ύπαιθρο. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Κόντος και άλλοι παραγωγοί που συναντήσαμε έχουν υποχρέωση να πετύχουν ώστε να πετύχουν τα πιστοποιημένα και τυποποιημένα ρόδια Αιτ/νίας και ίσως αργότερα και ο χυμός ροδιού ο οποίος όλοι ευελπιστού

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου