1 Οκτ 2012

Κινδυνεύουν με συρρίκνωση τα ψάρια ελέω κλιματικής αλλαγής.


Μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα ψάρια ενδέχεται να έχουν συρρικνωθεί κατά 14-25% εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας που περιορίζει το οξυγόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με ερευνητές από καναδικό πανεπιστήμιο.


Μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα ψάρια ενδέχεται να έχουν συρρικνωθεί κατά 14-25% εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας που περιορίζει το οξυγόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με ερευνητές από καναδικό πανεπιστήμιο. Προειδοποιούν ότι οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τα ίδια τα ψάρια, αλλά ολόκληρα οικοσυστήματα, ενώ πιστεύουν ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, και οι αλιείς θα δουν τις ψαριές τους να μειώνονται δραστικά για τον ίδιο λόγο.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσομοιώσεις για να μελετήσουν τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε 600 είδη ψαριών από ολόκληρο τον κόσμο. Το μοντέλο τους βασίστηκε σε ένα από τα σενάρια υψηλότερων εκπομπών της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Παρότι το σενάριο «δείχνει» μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία των υδάτων, οι ερευνητές είδαν ότι η συνακόλουθη μείωση των επιπέδων οξυγόνου θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα ψάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 2001 και 2050, το ανώτατο σωματικό βάρος των ψαριών θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά το εν τέταρτο, καθώς η έλλειψη οξυγόνου εμποδίζει την ανάπτυξη των μεγάλων θηρευτών, κάτι που επηρεάζει ολόκληρο το οικοσύστημα. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει και συρρίκνωση των αλιευτικών αποθεμάτων.

«Η άνοδος των θερμοκρασιών αυξάνει άμεσα το μεταβολικό ρυθμό των βασικών λειτουργιών του ψαριού», εξηγεί μιλώντας στο BBC ο Δρ. Ουίλιαμ Τσέουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης οξυγόνου για συνήθεις σωματικές δραστηριότητες, συνεπώς το ψάρι δεν έχει άλλο οξυγόνο για να αναπτυχθεί όταν ακόμη το μέγεθός του είναι μικρό.»

Ο Δρ. Τσέουνγκ και οι συνάδελφοί του προέβλεψαν επίσης ότι καθώς οι θάλασσες θερμαίνονται, οι περισσότεροι πληθυσμοί ψαριών θα μετακινηθούν προς τους πόλους, με ρυθμούς 36 χιλιομέτρων ανά δεκαετία. Εκτός από την κλιματική αλλαγή, άλλοι ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως «η υπεραλίευση και η ρύπανση, είναι πιθανό να επιτείνουν τις συνέπειες», προειδοποιούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου