1 Οκτ 2012

Η δίαιτα που ρίχνει τη χοληστερίνη.


Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, που έχει γίνει ευρέως γνωστή κυρίως για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Οσοι έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, είναι σημαντικό να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος ή άλλα γαλακτοκομικά με λιπαρά άνω του 2% όπως τα σκληρά κίτρινα τυριά ή τα προϊόντα με ζωικό βούτυρο, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τα ορατά λίπη των κρεάτων και τις πέτσες των πουλερικών, το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος (πχ αρνί), τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και τα τηγανητά.


Τα τρόφιμα -«κλειδιά»
• 30 γραμμάρια αμύγδαλα: περίπου 23 αμύγδαλα, ή μια χούφτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε αμύγδαλα στα δημητριακά πρωινού, στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι ή φάτε τα αντί για κάποιο άλλο σνακ.
• 20 γραμμάρια φυτικών ινών, από τρόφιμα όπως η βρώμη, το κριθάρι, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
• 80 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας, από τροφές όπως τόφου, σόγια και το γάλα σόγιας
• 2 γραμμάρια φυτικών στερολών/στανολών από λειτουργικά τρόφιμα όπως ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού, γάλα ή φυτικές μαργαρίνες. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα κατά 7 εως 10% σε 2 -3 εβδομάδες. Φυτικές στερόλες υπάρχουν και στα φασόλια σόγιας, στο καλαμπόκι, στους ξηρούς καρπούς ή ορισμένα φυτικά έλαια και σπόρους.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η επίδραση της τακτικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι ικανή να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και διατροφικά! Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που συμβάλλει στον κίνδυνο των καρδιαγγειακών είναι το κάπνισμα. Η διακοπή του λοιπόν, θα είναι ένα ακόμη βήμα για να πέσει η χοληστερόλη σας.

Πηγή: mednutrition, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου