15 Οκτ 2012

Η βάση για υγιή φυτά: χώμα καλής ποιότητας.


Τα φυτά χρειάζονται χώμα. Όχι μόνο για να μπορέσουν να ριζώσουν. Η ποιότητα του χώματος είναι καθοριστικής σημασίας για την πλούσια ανθοφορία και βλάστηση.
Θεμελιώδεις πληροφορίες για την ποιότητα του χώματος

Ρίξτε απλώς μια ματιά στα φυτά του κήπου σας και θα καταλάβετε εάν ριζώνουν σε γόνιμο, χαλαρό χώμα ή εάν δυσκολεύονται να βρουν αρκετό νερό και θρεπτικές ουσίες. Για να φυτρώσουν και να ανθίσουν, πρέπει να λαμβάνουν
την κατάλληλη ποσότητα αέρα, νερού, μεταλλικών και οργανικών ουσιών. Για παράδειγμα, το αμμώδες έδαφος είναι ελαφρύ και πορώδες, επιτρέπει τη διέλευση του νερού και δουλεύεται εύκολα, αλλά δεν συγκρατεί καμία θρεπτική ουσία. Το αργιλώδες έδαφος, από την άλλη, είναι βαρύ, σβωλώδες, συμπυκνωμένο, πλημμυρίζει γρήγορα και, όταν ο καιρός είναι ξηρός, γίνεται σκληρό σαν τσιμέντο. Επομένως, ποιος τύπος είναι ο σωστός για την υγιή ανάπτυξη των φυτών; Το ιδανικό χώμα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του αμμώδους και πηλώδους εδάφους, καθώς συγκρατεί το νερό και τις θρεπτικές ουσίες χάρη στην υψηλή αναλογία του σε χούμο, είναι πορώδες επιτρέποντας τη διέλευση του οξυγόνου και διαλύεται εύκολα. Μπορείτε να εξακριβώσετε την ποιότητα του χώματος στον κήπο σας γρήγορα και εύκολα με τη "δοκιμή του δακτύλου". Απλώς υγράνετε το χώμα και τρίψτε ένα δείγμα ανάμεσα στα δάκτυλά σας. Εάν το χώμα γλιστράει από τα δάκτυλά σας, είναι αμμώδες. Εάν μπορείτε να το "ζυμώσετε" σε κυλινδρικό σχήμα και βλέπετε ότι είναι εύθρυπτο, το χώμα είναι πηλώδες-αμμώδες. Εάν είναι πηλώδες, θα έχετε ένα σφικτό μακρόστενο σχήμα. Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε εάν το χώμα στον κήπο σας είναι όξινο ή αλκαλικό είναι το τεστ pH χώματος.
Το χώμα καλής ποιότητας έχει σκουλήκια

Ο μαγικός τρόπος βελτίωσης της ποιότητας του χώματος σε κάθε κήπο έχει ένα όνομα: χούμος. Για παράδειγμα, εάν προσθέσετε χούμο από φλοιούς σε βαρύ, πηλώδες χώμα κήπου, θα βελτιωθεί ο αερισμός. Όμως, οι πιο αφοσιωμένοι και αξιόπιστοι "παραγωγοί" χούμου είναι οι αναρίθμητοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε πληθώρα στο χώμα. Σε ένα γραμμάριο χώματος πλούσιου σε χούμο κατοικούν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μικροσκοπικοί οργανισμοί. Καθώς αναμοχλεύουν το χώμα, το χαλαρώνουν και μετατρέπουν την οργανική ύλη σε πολύτιμο χούμο. Ο σημαντικότερος από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι ο γαιοσκώληκας. Επομένως, εάν υπάρχουν σκουλήκια στο χώμα σας, τόσο το καλύτερο. Ο μεγάλος αριθμός γαιοσκωλήκων είναι ένας αξιόπιστος δείκτης χώματος καλής ποιότητας.


Πηγή:www.gardena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου