13 Οκτ 2012

Με χαμηλές τιμές, μειωμένη παραγωγή και προβλήματα από τις εισαγωγές ξεκίνησε η συγκομιδή τομάτας θερμοκηπίου.


Με χαμηλές τιμές αλλά και μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα του Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή τομάτας θερμοκηπίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί τόσο από τη Μεσσηνία όσο και από την Πρέβεζα, περιοχές που καλλιεργούνται οι σημαντικότερες ποσότητες του προϊόντος, η κατάσταση φέτος διαγράφεται δύσκολη. Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στη πτώση των τιμών οφείλονται τόσο στη μείωση της
καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων, όσο και στις εισαγωγές τομάτας από χώρες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις «βαφτίζονται» ελληνικές. Ειδικότερα, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών αναφέρουν ότι οι λαχαναγορές της χώρας έχουν γεμίσει με τομάτες Σκοπίων και Αλβανίας που φτάνουν στην ελληνική αγορά ως ελληνικές ενώ παράλληλα ζητούν να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και «η ταυτότητα των προϊόντων να φτάνει μέχρι την τελική κατανάλωση».

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, κ. Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος μας ανέφερε: «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές αλλά αυτό που ζητάμε είναι να γίνονται έλεγχοι. Επίσης, στο λιανικό εμπόριο γίνονται ελληνοποιήσεις. Εμείς σαν σύλλογος ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι διότι σε αυτές τις χώρες όπως τα Σκόπια και την Αλβανία χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται στην Ε.Ε.».

Μεσσηνία
Σε ερώτηση μας σχετικά με τις τιμές, ο κ. Αλεξανδρόπουλος μας απάντησε: «Η τιμή είναι περίπου στα 50 λεπτά/κιλό, η οποία είναι ακριβώς στο κόστος καλλιέργειας. Μια τιμή που θα μπορούσε να δίνει και ένα μικρό εισόδημα στον παραγωγό θα έπρεπε ήταν περίπου στα 80 λεπτά/κιλό». Επίσης, σημαντικό είναι να κλείσει επιτέλους η “ψαλίδα” μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, έτσι ώστε και ο Έλληνας εν μέσω κρίσης να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Άγγελου Κοροβύλα, παραγωγού από τα Φιλιατρά οποίος αναφέρθηκε στις «αθρόες εισαγωγές» και στην έλλειψη φυτοϋγειονοµικών ελέγχων. «Οι τιμές ξεκίνησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα (85 λεπτά/κιλό) ενώ τώρα βρίσκονται πολύ χαμηλά», συμπληρώνει ο κ. Κοροβύλας.

Πρέβεζα
Η ίδια κατάσταση και στην Πρέβεζα, όπου οι παραγωγοί είδαν σε μια εβδομάδα τις τιμές να «κατρακυλούν» από το 1 ευρώ/κιλό στα 30 λεπτά/κιλό. «Η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε καλά. Η τιμή μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε από το 1 ευρώ/κιλό στα 30 λεπτά/κιλό. Ο λόγος οφείλεται αφενός μεν στην μείωση της καταναλωτικής δύναμης του Έλληνα και αφετέρου στο γεγονός ότι στην αγορά έχουν μπει και πάρα πολλές εισαγόμενες τομάτες από Σκόπια, Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία και Σερβία», μας δηλώνει ο κ Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός τομάτας θερμοκηπίου από την Πρέβεζα.
Και προσθέτει: «Επίσης και από ποσότητες δεν τα πάμε καλά αφού ο καύσωνας επηρέασε την παραγωγή μας. Ακόμα και αυτές τις ημέρες οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή. Η συγκομιδή κρατάει μέχρι και Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον τα πράγματα θα διορθωθούν. Άλλωστε η αγορά είναι απρόβλεπτη και πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του καιρού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε».

Το θέμα στη Βουλή
Να σημειωθεί ότι το θέμα των εισαγωγών έφθασε και στην Βουλή αφού μετά την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θανάσης Πετράκος απέστειλε επιστολές προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητος αλλά και προς το Προεδρείο της Βουλής με βάση την καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών. Στην επιστολή του ζητάει: «Να υπάρξουν αυστηροί φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα και η ταυτότητα του προϊόντος να το συνοδεύει ως προς το τελικό σημείο πώλησης, διαφορετικά θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν τα καρτέλ εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου