13 Οκτ 2012

Άγχος - Αγωνία: μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.


Κάποτε οι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση, με επικίνδυνες καταστάσεις ή ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο και έπρεπε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Το σώμα μας αντιμετώπιζε αυτές τις καταστάσεις με μια συγκεκριμένη αντίδραση κατά την οποία η καρδιά χτυπούσε πιο δυνατά, οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν και οι μύες τεντώνονταν για να βοηθήσουν το σώμα να αντιδράσει γρήγορα. Στη σημερινή εποχή το σώμα μας ενεργοποιείται λόγω των απαιτήσεων της καθημερινότητας. Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο χειρισμό αυτών των απαιτήσεων, συχνά κατακλυζόμαστε από ένα κύμα άγχους.
Παρόλο που το άγχος θεωρείται μια καθαρά ψυχολογική κατάσταση, η ένταση που ασκεί στο σώμα σχετίζεται με μια ευρεία ποικιλία φυσικών παθήσεων. Το άγχος μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Θεωρείται επίσης ότι το άγχος συμβάλλει σημαντικά σε πολλές θανατηφόρες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Τα έντονα συναισθήματα, η νευρικότητα και η ανησυχία, είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις του άγχους. Όταν είστε αγχωμένοι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και μπορεί να έχετε σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, σφίξιμο στο στήθος, πονοκεφάλους και κράμπες στο στομάχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα σας απελευθερώνει αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης (ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από τα επινεφρίδια και παίζει ρόλο στην έναρξη προσαρμογών του οργανισμού μας κυρίως σε περιόδους ανεπαρκούς ή ελλιπούς σίτισης) αλλά και αδρεναλίνης (ορμόνη που προετοιμάζει το σώμα για αντίδραση ενάντια σε κάποια απειλή). Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που παρατηρούνται σε εντασιογόνους καταστάσεις επιφέρουν παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της ανεπάρκειας ινσουλίνης.
Επειδή μερικά από τα συμπτώματα άγχους μπορεί να οφείλονται σε οργανικά αίτια, καλό θα ήταν να ζητούσατε ιατρική συμβουλή.
Μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας και με φυσικές μεθόδους. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.
ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β,οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα ως αντίδοτο του άγχους.Λάβετε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει τις βασικές βιταμίνες του συμπλέγματος β, όπως Β1, Β2, Β3, Β5, Β6.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
-ΒΟΤΑΝΑ εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών προκειμένου να ελαττώσετε ή να εξαφανίσετε τα συμπτώματα πολλών παθήσεων, όπως και του άγχους, χωρίς όμως να παρουσιάζονται παρενέργειες. Τα φυτά που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους είναι:
-ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria chamomilla), το οποίο είναι ένα εξαιρετικό φυσικό ηρεμιστικό, χρήσιμο και ασφαλές ακόμα και για τα παιδιά. Συνεισφέρει τη χαλαρωτική του δράση σε κάθε συνδιασμό βοτάνων και έτσι χρησιμοποιείται για το άγχος και την αϋπνία.
-ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ (Passiflora incarnata), βότανο με ηρεμιστικές,υπνωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, που μπορεί είτε μόνο είτε σε συνδιασμό με άλλα φυτά,να σας ανακουφίσει από το άγχος,ακόμα και από την αϋπνία που συχνα συνεπάγεται αυτό.
-ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ (Valeriana officinalis), που είναι γνωστή για τις ιδιότητές της, οι οποίες είναι κατ’εξοχήν χαλαρωτικές νευροτονωτικές και περιλαμβάνεται σε πολλούς φαρμακευτικούς κώδικες ως ηρεμιστικό. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για να μειώσει την ένταση και το άγχος, την υπερδιέγερση και τις υστερικές καταστάσεις.
-ΥΠΕΡΙΚΟ (Hypericum perforatum) ή βάλσαμο, το οποίο όταν λαμβάνεται εσωτερικά, έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης καθώς επίσης και σε καταστάσεις νευραλγιών,ανησυχίας και, έντασης. Το βάλσαμο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος.
-ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως τονωτικό και φαίνεται ότι βοηθά το σώμα να αντέχει στο άγχος πάσης φύσεως. Σε γενικές γραμμές πρέπει να χρησιμοποιείται περιοδικά ανα έξι με οχτώ εβδομάδες, με διαλείμματα των δύο εβδομάδων.
-ΠΙΠΕΡΙ ΤΟ ΜΕΘΥΣΤΙΚΟ (Piper methysticum), που αποδεδειγμένα δρα αποτελεσματικά στο νευρικό άγχος και τη νευρικότητα. Είναι φυσικό ηρεμιστικό και δημιουργεί ένα αίσθημα γενικής ευεξίας.

AΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧ, που είναι μιας μορφης ψυχολογικη στήριξη σε μη παθολογικές καταστάσεις του μυαλού και του πνεύματος. Φυσική θεραπεία και χωρίς παρενέργειες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως φοβίες γνωστής ή άγνωστης προέλευσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα αυτοβασανισμού, καταναγκασμού και πολλά άλλα.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό ότι μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε πολλές παθήσεις, καθώς επίσης και στο άγχος. Συγκεκριμένα,για το άγχος, χρησιμοποιείστε αιθέριο έλαιο ΛΕΒΑΝΤΑΣ, είτε στο μπάνιο σας, προσθέτοντας 5-6 σταγόνες αιθερίου ελαίου, είτε βάζοντας 1-2 σταγόνες σε ένα χαρτομάντηλο, τις οποίες στη συνέχεια εισπνέετε.

ΝΟΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, η οποία είναι μια από τις τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης και μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος. Κάθε ομάδα μυών τεντώνεται και μετά χαλαρώνει από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά και μπορείτε να το επαναλαμβάνετε μερικές φορές την εβδομάδα, όντας ξαπλωμένοι σε ένα ήσυχο δωμάτιο.
Πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές έτσι ώστε να σηκώνεται το στομάχι σας αλλά όχι το στήθος σας. Τεντώστε κάθε μυϊκή ομάδα, μετρήστε μέχρι το 5 και μετά χαλαρώστε. Ξεκινήστε από τα φρύδια και το μέτωπο, στη συνέχεια ανοίξτε το στόμα, μετά τεντώστε το λαιμό και τους μύες των ώμων. Σηκώστε τα χέρια και τεντώστε τα και στη συνέχεια τεντώστε τους μύες των πλευρών και του στομάχου σας. Σηκώστε τα πόδια (ένα κάθε φορά) και τεντώστε τα. Καθίστε ακίνητοι για μερικά λεπτά και φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα ξεχωριστό μέρος, για παράδειγμα σε μια παραλία ή σε ένα δάσος, ενώ παράλληλα μπορείτε ν’ακούτε απαλή μουσική κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.
Η όλη μέθοδος χρησιμοποιείται από την ψυχολογία και θεωρείται αποτελεσματική για πολλές ψυχολογικές καταστάσεις, αν και φαίνεται απλή χρειάζεται προσπάθεια και κυρίως υπομονή. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, και κυρίως θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε ευκολότερα.

Πηγή:Βασισμένο σε άρθρο από το pharmaherb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου