16 Οκτ 2012

Πως να αντιμετωπίσετε τον περονόσπορο στην φθινοπωρινή πατάτα.


Οι φυτείες πατάτας έχουν φθάσει στην κρίσιμη ανάπτυξη για τον περονόσπορο. Οι πατατιές σε σχετικά υγρές περιοχές όπου υπήρχαν φυτείες ντομάτας είναι σε κίνδυνο επειδή ο μύκητας του περονοσπόρου, Phytophthora infenstans, είναι κοινός σε πατάτα, ντομάτα και σε αυτοφυή σολανώδη. Οι τυχόν κηλίδες περονοσπόρου πρέπει να ψεκαστούν άμεσα με θεραπευτικά σκευάσματα.



Σκευάσματα
Για τη χημική αντιμετώπιση του περονόσπορου στις πατατιές είναι εγκεκριμένα πολλά σκευάσματα, χαλκούχα για προληπτική και κατασταλτική χρήση, συνθετικά κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς.

Χαλκούχα
Από τα σκευάσματα με δραστικές ουσίες υδροξείδια και οξυχλωρίδια του χαλκού παρατίθενται τα εξής: ● Kocide opti 30 WG της DuPont Hellas ABEE ● Fancy 50 WG της Farma-Chem ABEE ● Hydro blue 20 WG της Υβρίδια Ελλάς ΑΒΕΕ ● Jade 30 WG της Hellafarm A.E. ● Oxiblue 50 WP της Agroseed Κανδηλίδη Α.Ε. ● Υδροξείδιο χαλκού 50 WP της Βιορύλ Α.Ε.

Εφαρμογές
Τα χαλκούχα σκευάσματα για τον περονόσπορο της πατάτας προληπτικά χρησιμοποιούνται με χαμηλές δόσεις 100 – 250 γρ. σε 100 λίτρα νερό. Κατασταλτικά ύστερα από προσβολή εφαρμόζονται μεγάλες δόσεις 400 – 600 γρ. σε 100 λίτρα νερό, ανάλογα με την περιεκτικότητα του σκευάσματος σε μεταλλικό χαλκό και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του.

Συνθετικά
Εναντίον του περονοσπόρου της έχει εγκριθεί μεγάλος αριθμός συνθετικών σκευασμάτων με πολύ ικανοποιητική θεραπευτική δράση, όπως: ● Volare 687,5 SC της Bayer Hellas ABEE ● Polyram WG της BASF Hellas ABEE ● Ridomil gold MZ 68 WG της Syngenta Hellas ABEE ● Equation contact WG της DuPont Hellas ABEE ● Mucarb 80 WP της Ευθυμιάδης Κ+Ν ΑΒΕΕ ● Χελλασύμ 4/40 WP της Hellafarm A.E. ● Cabrio duo 4/7,2 EC της BASF Hellas ABEE ● Folio gold 3,6/50 SC της Syngenta Hellas ABEE ● Valbon της Άλφα Γεωργικά Εφόδια ΑΒΕΕ.

Εμμανουηλίδης Ηλίας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου