19 Οκτ 2012

Ευκολότερη η ίδρυση καταστήματος εφοδίων.


Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Εισροών Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν στο εξής να αιτούνται σχετικής άδειας για έναρξη και μέσα σε ένα τρίμηνο να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται κανονικά.
Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Εισροών Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει διευκρινίσεις σε
όσους ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και εμπορίας λιπασμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι με βάση το νόμο 3919/11, θα μπορούν από δω και πέρα οι ενδιαφερόμενοι να αιτούνται σχετικής άδειας για έναρξη και μέσα σε ένα τρίμηνο να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται κανονικά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ζητούνται και έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά, χωρίς να απαιτείται υποχρεωτική έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία. Αναλυτικά, αναφέρεται στη διευκρίνιση:

«Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αναγγελία έναρξης ασκήσεως της δραστηριότητας, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά για τη διαπίστωση της τήρησης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτά ισχύουν στην υπάρχουσα νομοθεσία για την έκδοση των προηγούμενων διοικητικών αδειών.

Η δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις πλέον θα καταχωρούνται σε ένα μητρώο μετά τον έλεγχο και εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες προϋποθέσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ερμηνεύεται σαν κατάργηση του κρατικού ελέγχου. Είναι υποχρέωση των Υπηρεσιών οι συνεχείς έλεγχοι για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της υγείας των φυτών και των ζώων, και του περιβάλλοντος και της προστασίας του αγρότη καταναλωτή.

Η Υπηρεσία μπορεί να απαγορεύσει την άσκηση της δραστηριότητας εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτουν από τα υποβληθέντα στοιχεία, όπως ισχύουν στην οικεία σχετική νομοθεσία. Επίσης, απαγορεύεται η άσκηση της δραστηριότητας οποιαδήποτε στιγμή διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η Υπηρεσία αποστέλλει εγγράφως και με απόδειξη παραλαβής την αιτιολογημένη απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητας.

Ο επαγγελματίας δύναται εντός μηνός από την παραλαβή του εγγράφου να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει τον φάκελό του αναλόγως, ώστε να είναι πλήρης.

Σε περίπτωση παρέλευσης του οριζόμενου παραπάνω χρονικού διαστήματος του ενός μηνός ή αν ο φάκελος παραμένει ελλιπής, ο φάκελος κλείνει και το παράβολο δεν επιστρέφεται.

Αν η επιχείρηση ασκεί τη δραστηριότητα ενώ δεν έχει υποβάλει τη σχετική αναγγελία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας ή δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν τηρεί την επακόλουθη αναμονή επί τρίμηνο, επισύρει κυρώσεων, όπως ισχύουν στις σχετικές διατάξεις.

Όσες αιτήσεις χορήγησης άδειας οποιουδήποτε τύπου έχουν ήδη υποβληθεί, μπορούν να θεωρηθούν πλέον ως αναγγελίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων.

Με τη συμπλήρωση τρίμηνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι απόρριψης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους».

Διαβάστε την απόφαση


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου