10 Οκτ 2012

Καταπολεμήστε τη ρύπανση του αέρα με τα ρούχα σας.


Έχετε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσατε να καταπολεμήσετε τη ρύπανση του αέρα με μια βόλτα στην πόλη φορώντας το αγαπημένο σας συνολάκι;

Κι όμως, τα ρούχα που καταπολεμούν τη ρύπανση καθαρίζοντας τον αέρα από τα οξείδια του αζώτου είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Το μυστικό βρίσκεται στο απορρυπαντικό.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία ανέπτυξαν
ένα προσθετικό για τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, το οποίο περιέχει σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, στοιχείο που εξολοθρεύει τα οξείδια του αζώτου στον αέρα.

Όταν τα ρούχα πλυθούν με το προσθετικό απορρυπαντικού, εν ονόματι «CatClo», τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου «γαντζώνονται» σφιχτά στις ίνες των υφασμάτων.

Στη συνέχεια, όταν τα σωματίδια αυτά έρθουν σε επαφή με τα οξείδια αζώτου στον αέρα, αντιδρούν με τους ρυπαντές και τους οξειδώνουν στο ύφασμα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας τα οξείδια του αζώτου γίνονται άοσμα, άχρωμα και δεν προκαλούν πλέον ρύπανση και, αν δεν έχουν φύγει ήδη με τον ιδρώτα, εξαφανίζονται με την επόμενη πλύση των ρούχων.

Υπολογίζεται ότι κάθε άτομο ντυμένο με ρούχα που έχουν πλυθεί με το ειδικό προσθετικό μπορεί να αφαιρέσει από τον αέρα 5 γραμμάρια οξειδίων του αζώτου, ποσότητα που παράγει καθημερινά ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο.

Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν όλοι οι κάτοικοι του Σέφιλντ έπλεναν τα ρούχα τους με CatClo, τα επίπεδα ρύπανσης από οξείδια του αζώτου θα ήταν μηδενικά.

Φυσικά για να πετύχουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση οι ερευνητές πρέπει να πείσουν πρώτα τους καταναλωτές ότι το προσθετικό δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ή αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες κατά την παραγωγή και τη χρήση.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι που νοιάζονται για την καταπολέμηση της ρύπανσης είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται επίσης για τον περιορισμό της χρήσης χημικών. Οπότε υπό αυτή την έννοια το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αγόραζαν άλλο ένα χημικό για το πλύσιμο των ρούχων τους.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου