4 Οκτ 2012

Η Γαλλία λέει όχι στην μειώσεις των επιδοτήσεων της Κυπριακής προεδρίας.



Φόβους για πιθανή μείωση των άμεσων επιδοτήσεων προς τους αγρότες από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έχει προκαλέσει στη Γαλλία το τελευταίο κείμενο εργασίας της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.
Τον Οκτώβριο θα κλείσει ο δεύτερος χρόνος επίσημων διαπραγματεύσεων για τη νέα Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.  Η Γαλλία, που επωφελείται πιο πολύ από όλες τις χώρες από την ΚΑΠ, πιέζει να ισχύσει το ίδιο όπως για το έτος 2013, κάθε χρόνο για την περίοδο 2014-2020.
Δυσαρέσκεια στο Παρίσι


Ωστόσο το κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις «προς τα κάτω».
«Η Προεδρία παραμένει πεπεισμένη ότι είναι αναπόφευκτο ότι το συνολικό επίπεδο δαπανών που πρότεινε η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών στοιχείων όπως και των εξωτερικών στοιχείων του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Πλαισίου 2014-2020, θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω», τονίζει το κείμενο.
Το να μείνει ανέπαφη η αγροτική πολιτική, θα παρουσιάσει επομένως δυσκολίες, εφόσον σήμερα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Bernard Cazeneuve, το παραδέχτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η μοίρα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν πρέπει να είναι ξεχωριστή από αυτή των εθνικών προϋπολογισμών.
Ο Cazeneuve εξέφρασε «μεγάλη δυσαρέσκεια» διαβάζοντας την 52η παράγραφο που κάνει αναφορά στη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένο ποσό.
«Το μέσο ποσό άμεσων πληρωμών της ΕΕ ανά εκτάριο θα μειωθεί [X% to Y%] ανά έτος από το 2015 έως το 2020», αναφέρει το έγγραφο.
Τεχνικές επιπτώσεις
Ο Cazeneuve τόνισε ότι η Γαλλία απορρίπτει την παράγραφο. Θεωρεί ότι στον προϋπολογισμό για την ΚΑΠ «έχει γίνει η μεγαλύτερη κατάχρηση». Για το Παρίσι λοιπόν δεν τίθεται αμφιβολία ότι να πραγματοποιηθούν μειώσεις στις προτάσεις της Κομισιόν, που πρότεινε 281δις € άμεσων πληρωμών για την περίοδο 2014-2020.
Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι πιέσεις της Γαλλίας αυξάνονται. Το Παρίσι θα μπορούσε να βρει συμμάχους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν με τη διεύρυνση του 2004, που ακόμη χρειάζονται κονδύλια προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την αγροτική τους βιομηχανία.
«Δεν υπάρχει ακόμα μια δυναμική ομάδας», τόνισε πηγή στην EurActiv Γαλλίας. «Η Κυπριακή Προεδρία διαπραγματεύεται τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό χαμηλότερα των προσδοκιών της Κομισιόν, όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες».


Πηγή: http://euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου