25 Οκτ 2012

Πλώρη για υψηλό πενταετίας βάζει το αγελαδινό γάλα.


Έτοιμη να κινηθεί κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας είναι η διεθνής αγορά του αγελαδινού γάλακτος, καθώς ήδη η παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφει απώλειες κατά 2,7% στην Ευρώπη και 3,3% στις ΗΠΑ.

Τόσο στην ευρωπαίκή όσο και τη διεθνή αγορά υπάρχουν
σαφείς ενδείξεις για περαιτέρω περιθώρια ανόδου των τιμών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, ο Οκτώβριος εκτιμάται πως θα είναι ο καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις, αφού σε περίπτωση που δεν σημειωθεί κάποια έκπληξη με την παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο και δεν υπάρξει αυξημένη προσφορά γάλακτος, τότε οι τιμές θα συνεχίσουν ακάθεκτες το ανοδικό τους σερί μέχρι και την επόμενη άνοιξη.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται στην Ευρώπη, με τις βιομηχανίες να προσφέρουν υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς.

Η τάση αυτή ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού και σταδιακά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες.

«Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή γάλακτος σε περιοχές με αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα έχει γίνει ήδη εμφανής μέσα από τις χαμηλότερες παραγωγές σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, οι οποίες για την ώρα δίνουν τον ανοδικό τόνο στις τιμές της αγοράς», όπως αναφέρει η Rabobank.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιοχές οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι αυξημένες τιμές των δημητριακών οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2010.

Τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στη διεθνή αγορά γάλακτος, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι τιμές έχουν περαιτέρω περιθώρια να κινηθούν ανοδικά. Ήδη από τα τέλη Αυγούστου οι τιμές κινούνται σταθερά ανοδικά σε Αυστραλία, Ε.Ε. και ΗΠΑ, ενώ ανοδικές τάσεις σημειώνονται και στις διαδικτυακές δημοπρασίες που πραγματοποιεί η Global Dairy Trade.

Η τιμή του δείκτη των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ενισχυθεί κατά 20% σε διάστημα μόλις δύο μηνών, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια παραγωγή πληθαίνουν, τη στιγμή που η εξαγωγική δραστηριότητα φαίνεται να ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή του γάλακτος στην Ε.Ε. των 27 χωρών διαμορφώθηκε στα 31 λεπτά το κιλό, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,1% τον τελευταίο ένα μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι τιμές του γάλακτος πιέστηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής, η οποία διακόπηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 43,89 λεπτά το κιλό.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου