2 Οκτ 2012

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η φετινή εμπορική χρονιά στο δαμάσκηνο με μειωμένη όμως παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών κατά την συγκομιδή.


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και καλές τιμές και ζήτηση ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η συγκομιδή στο δαμάσκηνο με τους παραγωγούς αλλά και τους εμπόρους να το κατατάσσουν στα προϊόντα που άντεξαν στην κρίση. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της αγοράς οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν από 35 λεπτά/κιλό και έφθασαν τα 50 λεπτά/κιλό ανάλογα πάντα με την ποιότητα του προϊόντος. Τα νωπά δαμάσκηνα τα βρίσκουμε στην αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα
στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καλλιεργούνται σε περίπου 13.000 στρέμματα κυρίως στην περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας. Να σημειωθεί ότι η συγκομιδή στη χώρα μας ξεκινά τέλη Ιουνίου με τις πιο πρώιμες ποικιλίες και διαρκεί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια του δαμάσκηνου πραγματοποιείται ακόμη σε πολύ μικρή κλίμακα στην Ελλάδα και ποτέ έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική δυσκολία απορρόφησης της παραγωγής δαμάσκηνων της χώρας μας, στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπου το προϊόν εξάγεται, σε περιορισμένες βέβαια ποσότητες.

Νάουσα
Τις εκτιμήσεις του για την φετινή εμπορική χρονιά ο ΑγροΤύπος ζήτησε από τον Διευθυντή του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κ. Βασίλη Μπουγά: «Η παραγωγή ήταν λίγο μειωμένη τελικά λόγω μιας ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην συγκομιδή υποβαθμίζοντας λίγο την ποιότητα αλλά μειώνοντας και την ποσότητα. Φέτος συγκομίσαμε περίπου 100 τόνους ενώ πέρσι είχαμε συγκομίσει 130 τόνους».
Και προσθέτει: «Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι περίπου στα 35 λεπτά/κιλό ενώ αυτή την περίοδο είναι στα 55 λεπτά/κιλό. Ζήτηση είχαμε οπότε οι εξαγωγές μας πήγαν καλά σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία».

Πέλλα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Ζέρζη Προέδρου της ΓΕΚΟΣΑ – Γεωργική Κοινοπραξία Οπωροκηπευτικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας Αριδαίας. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρζη: «Τα πρώιμα δαμάσκηνα δεν πήγαν όσο καλά περιμέναμε αρχικά αλλά τα όψιμα πήγαν αρκετά καλά. Φέτος στα όψιμα δαμάσκηνα συγκομίσαμε περίπου 700 τόνους ενώ στα πρώιμα περίπου 400 τόνους».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές ο κ. Ζέρσης μας είπε ότι οι τιμές στα όψιμα κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά ενώ στα πρώιμα οι τιμές κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 30 λεπτά.
Επίσης ολοκληρώνοντας μας δήλωσε: «Προβλήματα φέτος κατά την περίοδο συγκομιδής δεν είχαμε απλά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι λόγω της ζέστης τα όψιμα δαμάσκηνα ήταν κάπως μικρόκαρπα. Όσον αφορά την ζήτηση θα πρέπει να πούμε ότι ήταν έντονη τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αφορά. Σαν συνεταιρισμός εμείς εξάγαμε σε χώρες όπως το Ιράκ».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου