29 Οκτ 2012

Πώς να αντιμετωπίσετε το θρίπα της πιπεριάς.


Έντομο με αδυναμία στην πιπεριά, και δη του θερμοκηπίου, είναι ο θρίπας. Ο θρίπας αποτελεί διπλή «συμφορά» για τις καλλιέργειες που προσβάλλει, γιατί μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει ζημιές αλλά και να μεταδώσει ως φορέας διάφορους ιούς.


Το έντομο προτιμά τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και όσο η
θερμοκρασία  διατηρείται πάνω από τους 10 βαθμούς η ανάπτυξή του συνεχίζει. Γι’ αυτό και είναι επίκαιρη ακόμα η εμφάνισή του. Η βασική ζημιά που προκαλεί είναι στην υφή των καρπών και μάλιστα στην πιπεριά προκαλεί σκλήρυνση και φελλοποίηση βλάπτοντας την εμπορική της αξία.

Σκευάσματα
Μερικά από τα κατάλληλα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα: Laser 480SC (θερμοκηπίου) και Dursban 750WG (υπαίθρια) της Elanco, Match 5 EC για πιπεριά θερμοκηπίου και τον θρίπα της Καλιφόρνιας (Frankliniella occidentalis) της Syngenta, Bulldock 2,5 SC, Coyote 5 EC, Pyrinex 25 CS και Pyrinex 48 EC της Άλφα Γεωργικά Εφόδια.

Εφαρμογή
Το ψεκαστικό υγρό, για να είναι έτοιμο να ψεκαστεί στα φύλλα της πιπεριάς, απαιτείται πρώτα να διαλυθεί μαζί με νερό σε ένα δοχείο. Το δοχείο πρέπει να είναι γεμάτο ως τη μέση και να αφού το αναδέψουμε καλά με το κατάλληλο σκεύασμα προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας την ανάδευση.

Επιμέλεια: Γιάννα Βαρδαλαχάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου