27 Οκτ 2012

Χυμοί φρούτων ΝΑΙ ή ΟΧΙ.


Οι τροφές (και ο τρόπος που τρεφόμαστε), από την παιδική μας ακόμα ηλικία, καθορίζουν τη ζωή μας. Έχουν αντίκτυπο στην επιβίωση, την υγεία, το ρυθμό γήρανσης και τη μακροβιότητα μας. Παρόλο που κάποιος μπορεί να μην τις βλέπει με αυτόν τον τρόπο, οι τροφές είναι ισχυρά πακέτα ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων μας.

Καταναλώνοντας καθημερινά τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τα κύτταρά μας έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελεύθερων
ριζών, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν. Τον χρόνο δε μπορούμε να τον νικήσουμε, μπορούμε όμως να τον ξεγελάσουμε, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με τις ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, όπως είναι αυτές που παρέχουν τα φρούτα, αλλά και οι χυμοί τους.

Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής τα φρούτα ή/και οι χυμοί τους, πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.).

Η διατροφική αξία των χυμών:

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν τρόφιμα με ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά. Όμως, για να λάβει κανείς προληπτικά τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να έχει ποικιλία σχετικά με το είδος και το χρώμα των φρούτων που καταναλώνει. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που επισημαίνουν πως, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και φρούτων σε χυμό είχαν τη μεγαλύτερη προστασία από την οξείδωση του οργανισμού ή την καταστροφή κυττάρων και ιστών.
Συστατικό των χυμών σε μεγάλο ποσοστό είναι οι υδατάνθρακες, βασικό "καύσιμο> και πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας για τον οργανισμό.
Δεν έχουν λίπος, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων.
Οι χυμοί, κυρίως των εσπεριδοειδών, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Εκτός από τη βιταμίνη C, οι περισσότεροι χυμοί φρούτων αποτελούν σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιοτίνη, Β6 και Β12), που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Οι βιταμίνες και τα φλαβονοειδή είναι ίδια με αυτά που περιέχει το φρούτο.
Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων αποτελεί ένα θρεπτικό τρόπο διατήρησης των επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού.
Ωστόσο...........

Η κατανάλωση των φρούτων εάν δε γίνεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει κρυφή πηγή θερμίδων.
Οι χυμοί προσφέρουν μεν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα φρούτα από τα οποία προήλθαν, υστερούν όμως σε φυτικές ίνες. Δεν είναι δυνατόν, αλλάζοντας τη μορφή ενός φρούτου, από στερεό σε υγρό, να αποκομίσει κανείς περισσότερα οφέλη και θρεπτικά συστατικά.


Πηγή:diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου