3 Οκτ 2012

Ισχυρή γεωργία ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες.


Σε διάσκεψη των Copa-Cogeca επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για ισχυρό προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Επιτακτική ανάγκη για πιο αποδοτικά εργαλεία ρύθμισης της αγοράς των τροφίμων, όπως ένα ευρωπαϊκό σύστημα παρέμβασης σε περιόδους κρίσης, λιγότερο "πρασίνισμα" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και ισχυρό προϋπολογισμό για την γεωργία, ζητούν οι κορυφαίες αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

Στη μεγάλη διάσκεψη της Copa-Cogeca για το 2012 στη Βουδαπέστη, διατυπώθηκαν νέοι τρόποι εξασφάλισης του γεωργικού τομέα της ΕΕ ώστε να αποδώσει οικονομικά. Αυτός ο στόχος είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της οριακής αστάθειας της αγοράς.   Οι Πρόεδροι της Copa-Cogeca επέμειναν σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο γεωργίας, Ντασιάν Τσιόλος, τους ευρωβουλευτές Πάολο ντε Κάστρο  και  Μισέλ Νταντίν αλλά και με τους Ούγγρους και Κύπριους Υπουργούς.

Μιλώντας στη Βουδαπέστη, ο Πρόεδρος της Copa-Cogeca, κ. Γκερντ Σόνλαϊτνερ, επεσήμανε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή ΚΑΠ με έναν καλό προϋπολογισμό να την υποστηρίζει. Ειδικά, μιας και ο αγρο-διατροφικός τομέας απασχολεί πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και οι δαπάνες της ΚΑΠ είναι στην πραγματικότητα λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών της ΕΕ». Ο ίδιος προειδοποίησε κατά της πρότασης της Επιτροπής για περαιτέρω πράσινη ΚΑΠ, λέγοντας ότι δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως στάθηκε στην πρόταση για τη δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης (EFAs), η οποία θα σημάνει μείωση του αριθμού των παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων.  Με αποτέλεσμα  λιγότερες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών, λιγότερη γη για βοσκοτόπια εξελίξεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα του βοείου κρέατος που έχουν ήδη πληγεί σκληρά από το υψηλό κόστος των εισροών. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται από πολλούς υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο  Σόνλαϊτνερ, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των ίδιων τριμερών μέτρων σε όλη την γκάμα των 13 εκατομμυρίων γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν περιβαλλοντικά οφέλη και την ίδια στιγμή, θα αυξήσει το κόστος εκμετάλλευσης, θα μείωσει την παραγωγή και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες με ήδη χαμηλά εισοδήματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι Copa-Cogeca μόλις συμφώνησαν σε νέα λεπτομερή μέτρα για την ανάπτυξη και το «πρασίνισμα».

Επιπλέον, ο Γκερντ Σόνλαϊτνερ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να επιταχυνθεί η έρευνα και η καινοτομία και να εξασφαλιστεί μια πολύ πιο συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ αγροτών, συμβούλων και ερευνητών, έτσι ώστε να εφαρμοστούν νέες τεχνικές σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, αφού οι αγρότες μπορούν να ενημερώσουν τους ερευνητές για αυτό που πραγματικά χρειάζονται και είναι εφικτό.

 Ο νέος πρόεδρος της Cogeca, κ. Κρίστιαν Πις, σημείωσε ότι: «Μια άλλη από τις μείζονες προτεραιότητές μας είναι να ενισχυθεί η θέση των γεωργών και των γεωργικών συνεταιρισμών, στον τομέα της διατροφής για να εξασφαλιστεί ότι έχει καλύτερη απόδοση στην αγορά». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μελλοντική ΚΑΠ δεν είναι ισχυρές ή τόσο ισχυρές για την αντιμετώπιση της αστάθειας των αγορών ή για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στον αγρο-διατροφικό τομέα. Υποστήριξε επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αγοραστική δύναμη ορισμένων εμπόρων λιανικής, οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για την εκ νέου εξισορρόπηση της ισχύς στο διατροφικό τομέα και της συγκέντρωσης της προσφοράς, αναπτύσσοντας περαιτέρω και βελτιώνοντας το μέγεθος των οργανώσεων των παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, για να βοηθηθούν οι αγρότες και η αγορά με προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα τους και καλύτερες αποδόσεις από την αγορά.

Η Copa-Cogeca έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες φόρουμ υψηλού επιπέδου για μια καλύτερη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας. Συνεργάζεται από κοινού με άλλους ενδιαφερόμενους ώστε να αναπτυχθεί ένα εθελοντικό σύστημα και να εφαρμοστεί ένα σύνολο αρχών καλής πρακτικής στις εμπορικές σχέσεις στη διατροφική αλυσίδα. Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Πις, δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό που διασφαλίζει τις βασικές ανησυχίες για θέματα όπως η ανωνυμία και η επιβολή κυρώσεων. Ο κ. Πις, κατέληξε ότι είναι καιρός για την Επιτροπή να εντείνει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα - δηλαδή να νομοθετήσει άμεσα - αν δεν υπάρχει πλήρης εθελοντική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών».

Τέλος, για τον κ. Πις, αυτό που αποτελεί επιτακτική ανάγκη είναι πιο αποδοτικά εργαλεία ρύθμισης της αγοράς, όπως ένα ευρωπαϊκό σύστημα παρέμβασης.  Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος παρέμβασης για το γάλα να επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για προϊόντα όπως το τυρί και τις αποξηραμένες ζωοτροφές.  Τα μέτρα διαχείρισης της αγοράς βοηθούν τους παραγωγούς να ανταπεξέλθουν περιόδους όπου υπάρχουν χαμηλές τιμές στην αγορά  ή/ και αυξημένα κόστη.  «Βέβαια, αυτό που χρειάζεται περισσότερα μέτρα είναι η προστασία των αγροτών από ρίσκα, όπως η ασφάλιση, μιας και η υπερβολική αστάθεια που διαταράσσει τις αγορές, καταστρέφει τους αγρότες και αποσταθεροποιεί τη βιομηχανία αγρο-διατροφικών προϊόντων».

Σύγκλιση, «Πρασίνισμα» και οργάνωση για τη νέα ΚΑΠ υποστηρίζει ο Τσιόλος



O αρμόδιος για θέματα Γεωργίας Ευρωπαίος Επίτροπος, Ντάσιαν Τσιόλος, μιλώντας στο Συνέδριο της Copa-Cogeca, στη Βουδαπέστη, και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των αγροτικών περιοχών μέσω της ώθησης για περαιτέρω ανάπτυξη του γεωργικού κλάδου με το βλέμμα  στραμμένο στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και τώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για το μέλλον.  Τόνισε ότι, ο στυλοβάτης της ευρωπαϊκής δράσης είναι –και θα συνεχίσει να είναι- οι άμεσες ενισχύσεις που αποτελούν το 80% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.  Θέση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εκλογίκευση των χρηματοδοτήσεων αυτών, πρόταση που θα πρέπει να γίνει δεκτή από τα κράτη-μέλη της Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τη στηρίξει και η Copa-Cogeca.  Μια συμφωνία για μειωμένο προϋπολογισμό στην ΚΑΠ σημαίνει και θυσίες και ειδικά κάποια κράτη-μέλη θα πρέπει να διαχωρίσουν τις άμεσες πληρωμές.  Βέβαια, ο κ. Τσιόλος, επέμεινε ότι οι ενισχύσεις θα παραμείνουν στην καρδιά της στρατηγικής της ΚΑΠ.   Συνέχισε όμως, προσθέτοντας ότι, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οι ενισχύσεις θα πρέπει να συνάδουν με την οικονομική δυναμική του γεωργικού τομέα.  Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για την περίοδο 2014-2020, μιας πραγματικής εκστρατείας σύγκλισης ώστε να εξακολουθεί η ΚΑΠ να είναι αξιόπιστη.

Για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων τόνισε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευκτή εν μια νυχτί, κάτι που ισχύει και για το πρασίνισμα του αγροτικού τομέα. Ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι δογματισμοί στους παραπάνω τομείς.  Και υποστήριξε ότι οι (à la carte) αλά κάρτ  προσεγγίσεις δεν ικανοποιούν κανέναν.  Η λύση που προτείνει η Επιτροπή είναι η ισοδυναμία.  Δηλαδή, ο συγκερασμός γεωργίας και περιβάλλοντος και η ανάγκη να παρθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Τσιόλος κατέληξε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης γεωργίας χρειάζεται να παρθούν 3 μέτρα:

-    οικονομικά μέσα με άμεση παρέμβαση

-    προληπτικά και ανασταλτικά μέσα

-     και οργάνωση

Τέλος, ο κ. Τσιόλος σε συνεργασία με τους άλλους Επιτρόπους (κκ. Tajani, Barnier και Dalli) θα επικεντρωθούν  και στους τομείς της διατροφής και των εμπορικών πρακτικών, χωρίς να παραβλέπεται το γνωστό τρίπτυχο για την ευρωπαϊκή γεωργία - δηλαδή ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και αειφορία.   


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου