27 Οκτ 2012

Δίαιτες απάτη.


Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες ‘μαγικές δίαιτες’ οι οποίες υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών. Ωστόσο σχεδόν όλες, είναι διατροφικά ανεπαρκείς και ελλειπείς σε πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όπως φυτικές ίνες, υδατάνθρακες καθώς και βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά. Μακροπρόθεσμα, με το να μην λαμβάνονται οι απαραίτητες αυτές θρεπτικές ουσίες το άτομο βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει αποδειχτεί πως οι πιο δημοφιλείς ‘μαγικές δίαιτες’ έχουν θετικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά μακροπρόθεσμα το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης και
διατήρησης της απώλειας βάρους είναι πολύ χαμηλό. Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικές από τις πιο διαδεδομένες ‘μαγικές δίαιτες’ και τους κινδύνους που κρύβουν.

Δίαιτα Express Hollywood

Η Δίαιτα Express Hollywood αποτελείται από χυμό Δίαιτας Hollywood και διαρκεί δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο του χυμού χωρίς άλλο φαγητό. Υπόσχεται απώλεια έως και 3.5 κιλά σε δύο ημέρες.

Δίαιτα “Cambridge”

Προσφέρει περίπου 350 θερμίδες ανά ημέρα μέσα από έτοιμα γεύματα σε υγρή κυρίως μορφή. Το 50-55% είναι υδατάνθρακες ,το 40 % πρωτεΐνη και το 8-10% λίπος.

Σε τόσο υποθερμιδικές δίαιτες όπως η Express Hollywood και η “Cambridge”

Είναι προφανές πως μια τόση σημαντική μείωση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα θα επιφέρει απώλεια βάρους

ΟΜΩΣ

Το αποτέλεσμα τέτοιων διαιτών είναι βραχυπρόθεσμο
Το αίσθημα της πείνας είναι πολύ αυξημένο
Μια τόσο γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου
Μετά το πέρας της δίαιτας το άτομο επαναπροσλαμβάνει το χαμένο βάρος καθώς επιστρέφει στις αρχικές διαιτητικές του συνήθειες.
Διαιτα μονοφαγίας : Beverly Hills diet

Πρόκειται για μια δίαιτα 35 ημερών που υπόσχεται απώλεια μέχρι και 7 κιλών και η φιλοσοφία της στηρίζεται στο σωστό συνδυασμό τροφών .Υποστηρίζει ότι όλα τα τρόφιμα ανήκουν σε μία από τις τέσσερις ομάδες : υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και φρούτα. Όταν δεν συνδυάζονται σωστά δεν αφομοιώνονται καλά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους. Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο μιας ομάδας τροφίμων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε οποιαδήποτε ποσότητα, ενώ και κάποιες τροφές μπορούν να συνδυαστούν.

Η απώλεια βάρους οφείλεται στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και όχι στο πως συνδυάζονται οι τροφές ενώ παρενέργειες όπως διάρροια και ζαλάδες παρατηρούνται πολύ συχνά.Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως η θεωρία του «συνδυασμού τροφίμων» δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins βασίζεται στη θεωρία ότι οι άνθρωποι παχαίνουν επειδή τρώνε πολλούς υδατάνθρακες. Η πρώτη πηγή ενέργειας για το σώμα είναι οι υδατάνθρακες (πχ φρούτα, λαχανικά,δημητριακά) και όταν κάποιος αποκλείσει την πρόσληψη αυτών των τροφών, αναγκάζεται να μεταβολίσει το αποθηκευμένο στο σώμα λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον η κατανάλωση υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να παράγει ινσουλίνη που ανοίγει την όρεξη.

Σύμφωνα με τη δίαιτα Αtkins επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση πρωτεϊνούχων προϊόντων (πχ κρεας,αυγά,τυριά) ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων είναι σχεδόν απαγορευμένη.
Υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια της εν λόγω δίαιτας και θα πρέπει να ακολουθείται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια εφαρμογή αυτής της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και σχηματισμού πετρών στα νεφρά.
Πιθανές παρενέργειες είναι κόπωση, ζαλάδα, αδυναμία πονοκέφαλοι λόγω της μειωμένης πρόσληψης υδατανθάκων ,δυσκοιλιότητα λόγω τoυ χαμηλού ποσοστού φυτικών ινών στη διατροφή.
Είναι πολύ υψηλή σε ολικό και κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με τις τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Δίαιτα SOUTH BEACH

Η φιλοσοφία της δίαιτας South Beach είναι παρόμοια με τη δίαιτα Atkins καθώς δίνει έμφαση σε πρωτεΐνες .Βαζίζεται στο διαχωρισμό των υδατανθράκων σε “καλούς” και “κακούς”. Η κατανάλωση των “καλών” (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) επιτρέπεται, ενώ η κατανάλωση των “κακών”( με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πχ ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα) απαγορεύεται. Τα πιθανά αποτελέσματα της δίαιτας αυτής είναι αμφισβητούμενα καθώς η θεωρία του διαχωρισμού των υδατανθράκων δεν αποδειχθεί επιστημονικά. Απώλεια βάρους παρατηρείται μόνο στα αρχικά στάδια εφαρμογής της και η απώλεια είναι κυρίως υγρά τα οποία επανέρχονται μετά το πέρας αυτής.

Δίαιτα της Ζώνης

Σύμφωνα με αυτήν όλα τα γεύματα της ημέρας πρέπει αυστηρώς να έχουν αναλογία 40% σε υδατάνθρακες, 30% σε πρωτεΐνη και 30% σε λίπος . Μέσα από αυτές τις αναλογίες υποστηρίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία των ορμονών και ο έλεγχος παραγωγής της ινσουλίνης. Το κάθε γεύμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες ενώ τα snacks τις 100 θερμίδες.

Είναι δύσκολη στην εφαρμογή καθώς το άτομο πρέπει να μετρά όχι μόνο τις θερμίδες, αλλά και τη σύσταση των τροφίμων σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να επιφέρει κόπωση, ζαλάδα, αδυναμία και δυσκολία στη συγκέντρωση
Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ αυξημένη και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό.
Η μεγάλη ποσότητα κρεάτων που καταναλώνει το άτομο συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων , εγκεφαλικού επεισοδίου, κ.λπ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως απώλεια βάρους 0.5-1 kg/βδομάδα είναι ασφαλής. Η υιοθέτηση υγιεινών διαιτητικών συνηθειών σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι ο μόνος τρόπος υγιεινής απώλειας βάρους και διατήρησης αυτού μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει δίαιτα πρέπει να το κάνει υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας ο οποίος θα τον παρακολουθεί τακτικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fad diets and obesity: Low-carbohydrate vs. low-fat diets. (2005) University of Michigan Medical Center, Department of Urology, Ann Arbor, MI, USA.
Jill Davies, (1994),”Fad Diets – Health Implications”, Nutrition & Food Science,
Cambridge diet Thomas A. Wadden
Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss? Arne Astrup, Thomas Meinert Larsen, Angela Harper (2004)
Health Advantages and Disadvantages of Weight-Reducing Diets: A Computer Analysis and Critical Review James W. Anderson, ,Elizabeth C. Konz and David J. A. Jenkins
Was Dr Atkins Right? Journal of the American Dietetic Association, Volume 104, Issue 4, April 2004, Dean Ornish


Πηγή:diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου