24 Οκτ 2012

Αντενδείξεις Αιθέριων Ελαίων.


Τα αιθέρια έλαια έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σύνηθων ενοχλήσεων και συμπτωμάτων ασθενειών. Δεν παύουν όμως να είναι δραστικές ουσίες και για το λόγο αυτό ο χειρισμός των αιθέριων ελαίων συνιστάται να γίνεται με προσοχή. Όσον αφορά τα παραγόμενα μίγματα πρέπει να τηρούνται οι προτεινόμενες δοσολογίες και να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι κανόνες ασφαλούς χρήσης τους.
Τα περισσότερα αιθέρια έλαια όταν χρησιμοποιούνται στις σωστές αναλογίες είναι απολύτως ακίνδυνα. Ωστόσο κάποια παρουσιάζουν αυξημένη τοξικότητα. Επίσης παρουσία συγκεκριμένων παθήσεων θα πρέπει να αποφεύγεται η
χρήση ορισμένων αιθέριων ελαίων. Η λίστα αντενδείξεων που ακολουθεί δεν είναι πλήρης ή οριστική καθώς η έρευνα στον τομέα των αιθέριων ελαίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τοξικά (να χρησιμοποιούνται πάντα σε πολύ μικρές ποσότητες, κατά μέγιστο 2σταγόνες / 30 ml, και συνιστάται να μην συνυπάρχουν σε ένα μίγμα): φασκόμηλο, γλυκάνισο, κουρκούμη, μοσχοκάρυδο, απήγανος.

Ερεθιστικά για το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες: βασιλικός, λεμόνι, λεμονόχορτο, μέντα, μελισσόχορτο, θυμάρι, δάφνη, κέδρος, κανέλα, λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus), κουρκούμη, μάραθος, σκόρδο, ρίγανη, μαύρο πιπέρι.

Φωτοευαισθησία: αγγελική, περγαμόντο, κύμινο, λεμόνι, πορτοκάλι, νερολί, βερβένα, κιτρονέλα, λάιμ, λεμονόχορτο, μανταρίνι, μάραθος, πιπερόριζα, γκρείπφρουτ, απήγανος, όλα τα κιτροειδή.

Επιληψία: γάλβανο, μάραθος, ύσσωπος, φασκόμηλο, αρτεμισία, καμφορά, δεντρολίβανο.

Διαβήτης: αγγελική.

Υπέρταση: ύσσωπος, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, κέδρος.

Υπόταση: μελισσόχορτο, λεμόνι, σκόρδο.

Γλαύκωμα: λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus).

Υπερπλασία προστάτη: λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus).


Εγκυμοσύνη και θηλασμός: συνιστάται η χρήση αιθέριων ελαίων και/ή αρωματοθεραπευτικών σκευασμάτων να γίνεται μόνο με έγκριση του θεράποντα γυναικολόγου και να ακολουθούνται οι οδηγίες εκπαιδευμένου αρωματοθεραπευτή.

Καρδιακές παθήσεις: συνιστάται η χρήση αιθέριων ελαίων και/ή αρωματοθεραπευτικών σκευασμάτων να γίνεται μόνο με έγκριση του θεράποντα γυναικολόγου και να ακολουθούνται οι οδηγίες εκπαιδευμένου αρωματοθεραπευτή.

Πηγή:aromatherapycosmos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου