4 Οκτ 2012

Συνεχίζει ανοδικά το γάλα.


Σε σταδιακή αναπροσαρμογή των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, προχωρούν οι βρετανικές γαλακτοβιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο κλάδος αμετάβλητος σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει.


Οι τιμές του καλαμποκιού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες ακροβατούν στα όρια της βιωσιμότητας. Με την άνοδο στις τιμές του γάλακτος οι βιομηχανίες εκτιμούν πως θα βοηθήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών αυτών ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών.


Σε περίπτωση που οι τιμές του γάλακτος επιστρέψουν σε επίπεδα που είναι μη βιώσιμα για τους κτηνοτρόφους, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των εκμεταλλεύσεων. «Η έξοδος των κτηνοτρόφων από την παραγωγική διαδικασία δεν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, τόσο στους μεταποιητές, όσο και στους τελικούς καταναλωτές», σύμφωνα με την Ένωση των Βρετανών Αγελαδοτρόφων.

Ειδικότερα στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, οι τιμές του γάλακτος αναμένεται να επιστρέψουν στα υψηλά επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της αγοράς.

Η τιμή του γάλακτος στα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 18,94 σεντς ανά λίμπρα, κινούμενη ανοδικά, ενώ τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαμορφώνονται υψηλότερα στα 20,86 σεντς ανά λίμπρα. Οι τιμές του τυριού τύπου τσένταρ για παράδοση το Σεπτέμβριο παραμένουν στα 1,86 δολάρια

Κατσένιος Νίκος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου