8 Οκτ 2012

Στο δικαστήριο η Ελλάδα για χωματερή στο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου.


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής σε προστατευόμενη περιοχή στη νήσο Ζάκυνθο.





Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για τον φωλεασμό των χελωνών. Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής
είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ο Επίτροπος κ. Potočnik δήλωσε: «Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος. Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στην ιστορία ως μια γενιά που κατέστρεψε το περιβάλλον, και όχι ως μια γενιά που διατήρησε το περιβάλλον για τα παιδιά μας;»
Ο χώρος υγειονομικής ταφής βρίσκεται μέσα σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στη νήσο Ζάκυνθο. Το πάρκο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα, είδος προτεραιότητας που κατατάσσεται πλέον στα απειλούμενα με εξαφάνιση.


Η χωματερή βρίσκεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία της καρέτα, ενός είδους προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο κατατάσσεται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής χρονολογούνται από το 2009. Τον Ιανουάριο του 2012 εστάλη στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη με την οποία τους ζητήθηκε να αναλάβουν επείγουσα δράση. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από τις ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Εκτός του ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία η χωματερή προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον εξαιτίας διαρροών αλλά και διότι προσελκύει γλάρους οι οποίοι κυνηγούν τα νεογέννητα χελωνάκια.

Αν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες καθώς ακόμη δεν έχει επιλεγεί η θέση για την εγκατάσταση ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής.

Επιπλέον, η άδεια για τους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής στο νησί ανανεώθηκε πρόσφατα κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, και τα σχέδια για την προτεινόμενη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία τα απόβλητα θα αποστέλλονται σε κινητές μονάδες και όχι στην υφιστάμενη χωματερή, έχουν εγκαταλειφθεί.



Πηγή: dealnews.gr / Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου