8 Οκτ 2012

Στην διελκυστίνδα του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. τα αγροτικά κονδύλια.


Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις των κρατών μελών, εν μέσω κρίσης, για την εξεύρεση συμβιβασμού σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές για δραστικές μειώσεις, με πιθανούς «πρωταγωνιστές» τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο κατά 5%, δηλαδή κάλυψη δαπανών 1,083 τρισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Η πρόταση αυτή έχει διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πλούσιες χώρες (Γερμανία,
Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Βρετανία, Σουηδία) συνεχίζουν να επαγγέλλονται τη δραστική μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ οι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) ζητούν να αυξηθούν οι δαπάνες του κοινοτικού δημοσιονομικού πλαισίου.

Για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχει καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ σε μία έκτακτη Σύνοδο, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει άρθρο της Βελγικής εφημερίδας Le Soir, στις 4 Οκτωβρίου, «τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 μπαίνουν στην τελική ευθεία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το θέμα είναι καταρχήν πολιτικό. Να αυξηθούν οι δαπάνες κατά 5% για αυτήν την περίοδο; Να επικεντρωθούν προς τους τομείς του μέλλοντος, εις βάρος κυρίως της κοινής αγροτικής πολιτικής; Να εισαχθούν νέοι ίδιοι πόροι για την Ευρώπη, ώστε να ελαφρύνει το βάρος των εθνικών συνδρομών; Να μπει τάξη στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό χάος, στους «διορθωτικούς μηχανισμούς», από τα οποία επωφελούνται πρώτα από όλους οι Βρετανοί;» «Για την ώρα, δεν υπάρχει συμφωνία σε τίποτα, ενώ οι συζητήσεις αφορούν αρχές και όχι ακόμη αριθμούς.», σχολιάζει η Soir. Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, δεν θα υπάρξει φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (TTF). Ένας φόρος, ο οποίος αν εφαρμοζόταν σε 27 χώρες της Ένωσης (0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα), θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 50 δις. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Διάφορες αντίθετες απόψεις, κυρίως η αντίθεση του Λονδίνου, ακύρωσαν αυτό το σχέδιο, αναφέρει η Soir.

Ωστόσο, για το σχέδιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο «ενισχυμένης συνεργασίας» ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες χώρες. Την περασμένη Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, οι Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών έστειλαν επιστολή στους ομολόγους τους, για να τους καλέσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Χρειάζονται τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη για την «ενισχυμένη συνεργασία». Εάν το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα αφαιρέσουν από την εθνική τους συνδρομή τα ποσά του TTF.

Εάν οι «27» καταφέρουν να συμφωνήσουν το Νοέμβριο για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο 2014-2020, θα πρέπει ακόμη να υπογράψουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν το τέλος του χρόνου.

Πάντως, οι ευρωβουλευτές, σε διαδοχικές ψηφοφορίες τους, έχουν ταχθεί κατά των περικοπών στηρίζοντας τις αυξήσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου