18 Οκτ 2012

Αλλαγές στην παραγωγή βιοκαυσίμων προτείνει η Κομισιόν. Δίνει βάρος στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς.


Να μειωθούν οι εκτάσεις της καλλιέργειας τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων προτείνει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα προτείνει η παραγωγή βιοκαυσίμων που βασίζεται σε καλλιέργειες τροφίμων να περιοριστεί σε ποσοστό 5% της παραγωγής. Σκοπός αυτής της πρότασης είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών βιοκαυσίμων - των καλούμενων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς - από πρώτες ύλες μη προοριζόμενες για διατροφή (π.χ. απόβλητα ή άχυρο κ.α.) τα οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, εκπέμπουν πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου
από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα και δεν έχουν άμεσες επιδράσεις στην παραγωγή τροφίμων.

Ακόμη για πρώτη φορά, θα εξετάζονται οι εκτιμώμενες σε πλανητικό επίπεδο επιπτώσεις της μετατροπής των γαιών – έμμεση αλλαγή της χρήσης γης (Indirect Land Use Change/ILUC) – όταν αξιολογούνται οι επιδόσεις των βιοκαυσίμων όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου. Όπως αναφέρει η Κομισιόν «μόνο τα βιοκαύσιμα που πληρούν μια σειρά κριτηρίων αειφορίας θα είναι πλέον επιλέξιμα για δημόσια ενίσχυση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ενέργειας κ. Günther Oettinger δήλωσε: «Με την πρόταση αυτή θα δοθούν νέα κίνητρα για τα βιοκαύσιμα με τις βέλτιστες επιδόσεις. Στο μέλλον, με τα βιοκαύσιμα θα εξοικονομούνται περισσότερες εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και θα μειωθούν οι δαπάνες μας για εισαγωγές καυσίμων».
Η αρμόδια Επίτροπος σε θέματα δράσης για το κλίμα κα Connie Hedegaard, δήλωσε: «Για να συμβάλλουν τα βιοκαύσιμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά αειφόρα βιοκαύσιμα. Πρέπει να επενδύσουμε σε βιοκαύσιμα που συντελούν σε πραγματική μείωση των εκπομπών και δεν είναι ανταγωνιστικά των τροφίμων. Εξυπακούεται ότι δεν αποκλείουμε τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, αλλά στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι η μελλοντική αύξηση των βιοκαυσίμων πρέπει να προέρχεται από προηγμένα βιοκαύσιμα. Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι βιώσιμο».

Με την επέκταση της αγοράς βιοκαυσίμων έχει καταστεί σαφές ότι δεν έχουν όλα τα βιοκαύσιμα τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά τα θερμοκηπικά αέρια από τη χρήση των γαιών σε πλανητικό επίπεδο. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν ληφθεί υπόψη η έμμεση αλλαγή της χρήσης γης - για παράδειγμα όταν η παραγωγή βιοκαυσίμων προκαλεί την μετατόπιση της παραγωγής τροφίμων ή ζωοτροφών σε μη γεωργικές γαίες, π.χ. δάση - ορισμένα βιοκαύσιμα είναι δυνατόν να προσθέτουν ίσες ποσότητες εκπομπών θερμοκηπικών αερίων με εκείνες που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα βιοκαύσιμα, ιδίως η οδηγία σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η οδηγία σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων και συγκεκριμένα:

να αυξηθεί σε 60% το ελάχιστο όριο εξοικονόμησης θερμοκηπικών αερίων για νέες εγκαταστάσεις, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διεργασιών παραγωγής βιοκαυσίμων και να αποτραπούν περαιτέρω επενδύσεις σε εγκαταστάσεις με χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τα θερμοκηπικά αέρια
στις εκθέσεις που υποβάλλουν οι προμηθευτές καυσίμων και τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων από τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά να περιλαμβάνονται συντελεστές έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC)
να περιοριστεί στο τρέχον επίπεδο κατανάλωσης ― 5% έως το 2020 ― η ποσότητα βιοκαυσίμων και βιορευστών που παράγονται από καλλιεργούμενα φυτά προοριζόμενα για διατροφή η οποία επιτρέπεται να συνυπολογίζεται για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να ανέλθει σε ποσοστό 10% η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των μεταφορών, αλλά, παράλληλα, να διατηρηθούν οι συνολικοί στόχοι για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τη μείωση της έντασης άνθρακα
να παρέχονται στην αγορά κίνητρα για βιοκαύσιμα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές λόγω έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης, συγκεκριμένα για βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς, που παράγονται από πρώτες ύλες οι οποίες δεν συνεπάγονται πρόσθετη ζήτηση γης και στις οποίες συγκαταλέγονται τα φύκη, το άχυρο και διάφορα είδη αποβλήτων. Τα βιοκαύσιμα αυτά θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στον στόχο της ΕΕ να ανέλθει σε ποσοστό 10% η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των μεταφορών, στόχος που καθορίζεται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με τα νέα αυτά μέτρα, η Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει τα βιοκαύσιμα που συμβάλλουν στην επίτευξη σημαντικών μειώσεων των εκπομπών, δεν ανταγωνίζονται άμεσα προϊόντα προοριζόμενα για τη διατροφή και, ταυτόχρονα, είναι περισσότερο αειφόρα. Η εν λόγω πρόταση δεν θίγει τη δυνατότητα των κρατών μελών να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τα βιοκαύσιμα, η Επιτροπή όμως φρονεί ότι μετά το 2020 η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να προβλέπεται μόνο για τα βιοκαύσιμα που αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου και δεν παράγονται από καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Οδηγία του 2009, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τομέα των μεταφορών απαιτείται να ανέλθει σε 10% μέχρι το 2020.

Σταύρος Παϊσιάδης


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου